Nieuws/Vrouw
1315994402
Vrouw

Waarom een dubbele achternaam zoveel logischer is

Susanne van Oudenaarde (36) beviel drie maanden geleden van een dochter. Ze kreeg Lina samen met haar Venezolaanse vriend Juan. "Bij hem is het gebruikelijk dat een kind de achternaam van de vader én de moeder krijgt. Ik wil ook dat Lina de achternaam van mij én haar vader krijgt, maar in Nederland is dat niet mogelijk. Daarom ben ik blij met de petitie die is gestart voor een dubbele achternaam, 1600 mensen hebben al getekend! Bij 40.000 dan kunnen we het aanbieden aan het kabinet!"

Terwijl Lina lekker tegen haar aanzit en lieve geluidjes maakt vertelt ze: "In andere landen is het heel gangbaar om de naam van de vader en moeder te hebben, alleen hier niet. Wat dat betreft loopt Nederland hopeloos achter." Ze heet nu Lina Ruiz-Acevedo. Ruiz is de familienaam van de vader van Juan, Acevedo van zijn moeder. Dat is toch mooi! Het getuigt van respect naar de moeder toe. We zouden dan ook het liefste zien dat ze Lina Ruiz-Van Oudenaarde heet."

Robert ten Brink

"Juan en ik hebben elkaar ontmoet toen ik op reis was in Zuid-Amerika. Ik reisde lowbudget en belandde via een couchsurfsite bij hem op de bank. Het zouden eerst twee nachtjes worden, maar het werden er zes. Daarna reisde ik voor twee weken door naar het paradijselijke Isla Margarita. Daarna ben ik toch nog weer naar hem teruggekeerd, voor nog eens zes dagen met hem."

"Toen ik terug was in Nederland was het gedurende een jaar appen, Facebooken en Skypen. Het jaar daarna ben ik teruggegaan voor een aantal weken. Ook dat was weer superleuk. We wilden er daarna alles aan doen om bij elkaar te zijn. Op een koude maandagmorgen stond Robert ten Brink op mijn stoep. Ik mocht mee naar Zwitserland om Juan te zien!"

Jaedy Elzinga

Jaedy Elzinga

Inburgeringscursus

"Daarna is het balletje gaan rollen. Hij is een week bij mij geweest en daarna nog eens drie maanden. In mei is hij begonnen met de inburgeringscursus. Hij verblijft hier nu op een partnervisum, hij moet aan een aantal voorwaarden voldoen en over vijf jaar komt hij in aanmerking voor een Nederlands paspoort."

"Lina heeft twee culturen in zich en wordt ook tweetalig opgevoed. Waarom dan geen twee namen? We hebben als ouders van een Spaanstalig kind nog wel een sluiproute. We moeten haar aangeven bij de Venezolaanse ambassade in Brussel, en met dat paspoort mogen we volgens het Nederlands recht haar naam wijzigen. Maar dat kost een hoop geld en papierwerk. Nederlandse mensen hebben die kans ook niet."

"Ik vind dat gek met al die samengestelde gezinnen van tegenwoordig. Stel je bent een lesbisch koppel en je kind heeft de naam van de donorvader. Dan heeft het dus niet de naam van de moeder. Ik vind dat achterhaald. Het wordt ook allemaal wat minder saai. Jansen-Vriezeveen klinkt toch al weer wat beter dan alleen Jansen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.