Vrouw/Praat Mee
1316591023
Praat Mee

Burn-outs een hype? Geen enkele burn-out is hetzelfde!

Fred van Leer vertelde in VROUW Magazine dit weekend over zijn burn-out en kreeg daar een vervelende reactie op. De suggestie dat burn-outs een 'hype' zijn is tegen het zere been van Fred en andere die met deze verschijnselen kampen.

Fred vertelde: ''Ik heb een heftig jaar achter de rug, héél druk. Dromen zijn uitgekomen, zoals mijn boek, tv-programma’s, kledinglijn en theatershow. Maar dat alles bij elkaar hield ook in dat ik eigenlijk zwaar in een burn-out zat. Ik heb me een half jaar lang vreselijk slecht gevoeld en uiteindelijk in mijn agenda een kras gezet door juli en augustus. Voor het eerst in mijn 41 jaar heb ik twee maanden vrij, doodeng.''

Pijnlijke reactie

Dit weekend kreeg hij op Facebook een reactie van een lezeres:

"Ik ben boos. Ben ik boos jou? Nee, maar ik 'gebruik' je wel even. Ik ben boos op diegene die bedacht heeft dat de burn-out gebruikt kan worden als een hype. Zelfs de artsen waar ik onder behandeling was zeiden: 'Het is een hype, iedereen heeft tegenwoordig een burn-out!' Wanneer wordt het weer eens serieus? Een burn-out is echt sh*t, daaraan ga je kapot! Echt kapot.

Dat los je niet op met een paar maanden zon, zee en strand... Was het maar waar, dat zou fijn zijn! Een burn-out zorgt ervoor dat je geen zuurstof meer hebt om te ademen, geen energie meer hebt om een stap te verzetten, dat je ziek bent tot in je botten! Je kunt niks meer, je vindt niks meer leuk, je kunt niet eens meer doen alsof. Alles is op, alles! Je ziet maar één uitweg en die is echt slecht...

Vakantie, even een beetje rust? Ik heb het geprobeerd, lekker het bos in met mijn hond. Duitsland in mijn geval. Bij iedere boom die ik zag, vroeg ik me af of de takken sterk genoeg zouden zijn om me te dragen. Midden op het bospad zat ik te janken als een klein kind. Dat doet een burn-out met je! Je bent maanden, wat zeg ik, jaren bezig met herstel. En bij het minste of geringste; baf, daar is-ie weer!

Ik heb mensen in mijn omgeving uit het zakenleven die kapot gaan aan een burn-out. Die nooit meer de oude worden, die niet meer kunnen functioneren, nooit meer! Oh man, wat hoop ik voor jou dat het het niet is, dat je binnenkort weer helemaal fris en fruitig aan de slag kunt gaan. Maar alsjeblieft, laten we ervoor zorgen dat mensen het serieus blijven nemen, dat het geen hype is/wordt. Je doet er zo luchtig over, het is zo'n serieus walgelijk je leven ruïnerend iets.

Weet je Fred, door stukjes als dit interview ga je je als mens schamen dat je je zo naar kunt voelen. Want het het is toch zo op te lossen? Paar maandjes rust op een lekker eilandje en het is weg... Zo komt het over. Ligt dat aan jou, ligt dat aan de interviewer? Het is iets wat zeer doet, zorg alsjeblieft dat het een serieus iets blijft en wuif het niet weg als een van je grappen. Dat is zo belangrijk!"

Kwaad en gekwetst

Fred reageerde als volgt: "Jullie zullen wel denken: 'wat is dit?' Dat dacht ik namelijk ook. Dit is een reactie op het interview wat ik gedaan heb met VROUW Magazine. Zelden ben ik zo gekwetst en kwaad geweest door iemand die ik niet ken. Deze vrouw vindt het nodig om mij te vertellen dat ik geen burn-out heb gehad omdat het niet hetzelfde is als wat zij heeft meegemaakt.

En nu hoor ik jullie denken: 'laat het gaan'. Nee, dat doe ik een keer niet! Ik laat me namelijk niet door iemand vertellen hoe ik mijn leven moet leiden. Het afgelopen jaar was heel heftig voor mij. En ik hoef me tegenover deze dame ook zeker niet te bewijzen. Laat ik stoppen met schrijven voordat ik haar de eeuwige jeuk wens. Fijne middag iedereen!" Fred benadrukt nog maar eens dat hij niet wil suggereren dat je met een paar weken van een burn-out af bent, integendeel.

Grappig doen

Freelance journalist Jorien de Wit schreef onlangs voor VROUW een stuk waarin ze zei dat mensen eens op moesten houden met grappig te doen over burn-outs. Ze schrijft: ''Nog teveel mensen denken dat je er met ‘even de schouders eronder en doorpakken’ binnen no-time bovenop komt. Niet beseffende dat zulke uitspraken je alleen maar meer over jezelf doen twijfelen. Het is juist voor die mensen belangrijk dat ze begrijpen wat het écht inhoudt om psychisch te lijden.''

Praat mee

Heb jij ervaring met een burn-out en herken je je in het feit dat dit vaak als een hype wordt gezien? Laat je reactie achter en praat mee.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.