1319465
Vrouw

Verhalen achter het nieuws

Wat te doen als je kind slaapt, maar jij niet

Vrouwen en hun nachtrust: vaak een lastig verhaal. Hormonen hebben veel invloed op onze slaapkwaliteit en dat verklaart waarom die gedurende ons leven nogal kan wisselen. In dit slaapdossier behandelen we, samen met onze slaapexpert Dr. Winni Hofman van Somnio, wekelijks een ander aspect van het wonderlijke fenomeen slaap. Deze week: alles over lekker slapen na de bevalling.

Winni Hofman gaf in een eerder artikel al aan dat veel zwangere vrouwen niet goed slapen. En het is algemeen bekend dat je slaap ernstig wordt verstoord als je kindje er eenmaal is. Maar wat kun je hieraan doen?

MIJN KIND SLAAPT WEL, MAAR IK NIET

"De klachten die ik het meest hoor, komen van vrouwen die er op voorbereid zijn weinig te slapen als de baby er is, maar verwachten dat als het kindje eenmaal lange tijd doorslaapt, zij ook weer een normale nachtrust zullen hebben. 'Mijn kind slaapt wel, maar ik niet. Wat moet ik doen?', hoor ik dan.

VERSNIPPERDE SLAAP

"Na de geboorte zijn de eerste drie maanden enorm wennen voor de kersverse moeder. Slaapproblemen horen hierbij. Je slaapt versnippert door de nachtvoedingen en de kans op slapeloosheid is hierdoor groot. Daarbij reageren vrouwen fysiologisch op een huilend kind (stuwing in de borsten), mannen hebben dit niet. Gelukkig is deze situatie maar tijdelijk."

Hofman vertelt dat vrouwen een bepaald hormoon hebben dat ze helpt om beter tegen weinig slaap te kunnen. "Dit helpt je vooral door de eerste maanden heen," geeft ze aan.

Maar na een maand of vier is het beter om je kleine spruit naar zijn eigen kamer te verplaatsen. "Een kind is best luidruchtig. Zo word je niet voor elk wissewasje wakker."

Lees meer tips om weer in slaap te vallen op VROUW.nl: 'Veel jonge moeders denderen maar door en nemen veel te weinig rust'