1319470
Vrouw

APK voor je psyche

Het gebeurt maar zelden dat de man zegt: 'en nu is het klaar'

In deze rubriek behandelt VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg wekelijks een onderwerp. Deze week: liefdesverdriet.

Liefdesverdriet is een vervelende emotie en bijna iedereen heeft hier één of meerdere keren in z'n leven mee te maken. Als je liefdesverdriet hebt, ben je in een continue stemming van somberheid, machteloosheid en frustratie. Het is eigenlijk een verlammende innerlijke toestand.

ER IS GEEN MIDDELTJE TEGEN

Het probleem van liefdesverdriet is het niet direct zien van een uitweg. Het lijden is groot en de pijn vreselijk. Er bestaat helaas geen middel tegen. De uitvinder van zo'n medicijn, zou schathemelrijk worden, want men heeft er een aardige duit voor over om van dat nare gevoel af te komen. 

ER EEN PUNT ACHTER ZETTEN

Er is een verschil tussen degene die de relatie beëindigd en degene die wordt 'gedumpt', om het zo maar even te zeggen. Als je zelf het punt bereikt dat je de relatie wilt beëindigen, heb je ook vervelende emoties. Maar het verschil is: je hebt een doel voor ogen en als je dat dan hebt bereikt (de relatie is afgelopen) voel je wel een bepaalde vorm van genoegdoening. Degene die er een punt achter zet, kan dus iets van bevrijding en opluchting ervaren.

Toch wordt deze positie vaak onderschat. Het is voor bijna iedereen dramatisch moeilijk om een relatie te beëindigen. Zowel het opstarten als beëindigen van een relatie ligt meestal in handen van de vrouw. Het gebeurt maar zelden dat de man zegt: 'en nu is het klaar.'

 

Lees verder op VROUW.nl: 'Mensen met liefdesverdriet kunnen zich niet concentreren en zijn afwezig'