1320032
Vrouw

Verhalen achter het nieuws

Wereld Kinderkanker Dag: Dochter (7) van Sharon vocht tegen kanker

Vandaag is het Wereld Kinderkanker Dag, een moment om stil te staan bij alle mensen die een kind hebben met kanker. Bij Sharons dochter Judith (7) werd op 6-jarige leeftijd neuroblastoom ontdekt, een gemene en agressieve vorm van kinderkanker: "In één klap stond onze wereld stil."

Tijdens een vakantie in 2015 kreeg jongste dochter Judith opeens heftige pijnklachten. "Op een gegeven moment kon ze zelfs niet meer lopen van de pijn." De familie keerde spoorslags terug naar huis en Judith werd meteen opgenomen in het ziekenhuis.

NEUROBLASTOOM

Daar dachten ze dat het een bacterie was. Er werd een behandeling ingezet en die leek aan te slaan. Tot Judith het na een week alweer uitschreeuwde van de pijn. "Na meerdere onderzoeken zaten we in september 2015 bij de arts. Maar voordat die iets kon zeggen floepte ik eruit 'Het is neuroblastoom he?'."

"Judith had inderdaad een kwaadaardig kankergezwel in haar buik. Verbaasd vroeg de arts hoe ik dat wist. Ik weet het nog steeds niet precies, maar ik had ooit een reclame gezien over kinderen met deze ziekte en blijkbaar is die blijven hangen."

BESCHERMENDE ROL

Sharon schoot vrij snel in een beschermende rol. "Ik zei tegen de artsen dat ik zo min mogelijk wil weten. Ik wilde heel graag sterk blijven voor Judith en niet beïnvloed worden door angst." In het Prinses Máxima Centrum zijn de behandelingen toen snel gestart; Judith moest zowel chemo als bestraling ondergaan."

Maar hoe leg je een 6-jarige uit dat ze kanker heeft? "Dit is super moeilijk, maar gelukkig ben ik heel goed begeleid door het ziekenhuis. Ze hebben verhalen van Chemo-Kasper en Radio-Robbie, die in Jip en Janneke-taal uitleggen dat je cellen tegen elkaar moeten gaan vechten en hoe dat in zijn werk gaat."

DOODGAAN

"Met doodgaan was Judith niet echt bezig, toch vroeg ze er een keer naar. We zaten samen in de auto te luisteren naar haar grote held Michael Jackson toen ze uit het niets vroeg of ze dood kon gaan."

"Ik heb eerlijk verteld dat je dood kan gaan aan kanker, maar dat de artsen haar beter zouden maken. Voor ik het wist praatte ze weer vrolijk door over Michael Jackson. Ik ben blij dat ze er niet verder bij stil stond."

Lees de rest van het verhaal op VROUW.nl: 'Judith mocht als eerste patiënt ooit de behandeling volgen in Nederland'