Nieuws/Vrouw
1325052
Vrouw

Verhalen achter het nieuws

Isabel: 'Mijn vader zat bij de Waffen SS'

Vroeger loog ze erover. Als mensen zeiden: 'Wat deden jouw ouders eigenlijk in de oorlog?', dan praatte barones Isabel van Boetzelaer er overheen. Ze had het wel geleerd door de jaren heen. Vader Willem was fout in de oorlog. Daar kun je maar beter je mond over houden.

"Als kind wist ik niet beter dan dan het normaal was zoals het bij ons thuis ging. We woonden in een huis in het bos, het was warm en gezellig. Dat er nooit familie op bezoek kwam, daar stond ik niet bij stil. Net zo min als dat ik het vreemd vond dat we sommige winkels in het dorp nooit bezochten omdat het personeel ons niet wilde bedienen. Of dat sommige meisjes uit mijn klas niet bij me mochten spelen. Het was gewoon zoals het was."

"Eigenlijk begon me pas te dagen dat er iets mis was toen mijn ouders me meenamen naar een reünie van mijn vaders familie. Ik wilde me netjes voorstellen, maar een aantal ooms en tantes negeerden me. Ze draaiden letterlijk hun rug naar me toe."

OORLOGSWOND

Het was de eerste keer dat Isabel, toen een jaar of 12, zich realiseerde dat er iets aan de hand was met de ouders die zielsveel van haar hielden en waar zij zelf ook dol op was.

"Mijn moeder is Duitse", vertelt ze. "Toch was zij niet degene die de verkeerde beslissingen had genomen tijdens de oorlog. Ze was nog maar een kind toen die begon en kwam daarnaast uit een gezin dat bepaald niet pro-Hitler was. Mijn grootvader droeg steevast een mitella bij officiële gelegenheden. Hij had een oorlogswond opgelopen tijdens de Eerste Wereldoorlog en maakte daar gebruik van, zodat hij niet de Hitlergroet hoefde te brengen."

Lees het hele artikel op VROUW.nl. 'Hij zei: 'Als ik het niet deed, deden anderen het wel.'