Vrouw/Opgebiecht
1325317878
Opgebiecht

Opgebiecht

’Ik verkocht stiekem de auto van mijn moeder’

Oudere vrouw achter het stuur

Oudere vrouw achter het stuur

Per 1 december wordt het rijbewijs van 75-plussers die eigenlijk een medische keuring moeten ondergaan voor maximaal een jaar verlengd. Twee jaar geleden ontvingen we een Opgebiecht waarin een VROUW-lezeres bekende stiekem de auto van haar moeder te hebben verkocht, omdat zij diens rijkunsten niet meer vertrouwde. Naar aanleiding van de actualiteit, herplaatsen we haar verhaal.

Oudere vrouw achter het stuur

Oudere vrouw achter het stuur

Onwel

„Onlangs keek ik naar Zembla, waarin een moeder vertelde over haar zoon. Begin dit jaar werd hij doodgereden door een hoogbejaarde automobilist (89) die onwel was geworden achter het stuur. Omdat ik daar ook heel bang voor ben, heb ik de auto van mijn moeder stiekem verkocht via Marktplaats.

Mijn moeder is inmiddels 78. Zelf denkt ze dat ze nog prima kan rijden, maar iedereen die in de auto heeft gezeten met haar achter het stuur, mag blij zijn dat hij/zij nog leeft. Ik moet er niet aan denken dat zij zo’n ongeluk veroorzaakt, of dat ze zelf gewond raakt. Maar ik weet ook dat dat zo goed als onvermijdelijk is zo lang zij achter het stuur blijft kruipen.

Zo pakte ze nog eens in de zoveel tijd haar auto uit de garage. 'Gewoon even een rondje rijden', zei ze dan. Maar 'gewoon een rondje rijden' ging niet meer. Ze kon haar aandacht er niet bijhouden, miste afslagen en bleef zelden tussen de strepen rijden.

Geen mobiel

Nu ga ik met een dodelijk ongeluk natuurlijk uit van het ergste, maar ze had ook 'gewoon' in de berm kunnen belanden. Of de verkeerde afslag pakken en verdwalen. Een mobiele telefoon wil ze niet, dus als er iets gebeurt, dan kunnen we haar niet bereiken. Maar de auto wegdoen wilde ze absoluut niet.

Omdat we nu eenmaal niet 24/7 op haar kunnen letten en we narigheid willen voorkomen, besloten wíj - haar zoons en dochters - haar auto dan maar weg te doen. Dus toen mijn moeder naar een verjaardag was, hebben we de auto uit de garage gehaald en op Marktplaats gezet.

Verdrietig

Binnen twee dagen was 'ie verkocht. De opbrengst hebben we netjes op mijn moeders spaarrekening gestort. Pas na een week ontdekte ze dat de auto er niet meer was. We hebben haar toen eerlijk verteld wat we hadden gedaan en waarom.

Maar sinds ik haar zo verdrietig naar die lege parkeerplek heb zien staren, vrees ik dat we misschien toch een verkeerde beslissing hebben genomen. Al deden we het met de beste intenties, misschien hadden we toch een andere oplossing moeten zoeken. Is dit nog terug te draaien? Haar rijbewijs is immers nog twee jaar geldig...”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.