1325576
Vrouw

Lysanne (22) heeft orthorexia: 'ik was bang voor doperwten'

Lysanne (22) heeft orthorexia, ze is bang voor de gekste dingen als doperwten en bananen.

De hedendaagse nadruk op gezonde voeding kan heel ongezonde gevolgen hebben. Zo ontwikkelde Lysanne (22) orthorexia, een eetstoornis die zich kenmerkt door een ziekelijke fixatie op gezond eten. "Ik was voor de gekste dingen bang; doperwten, tarwebrood, bananen. En suiker zag ik als gif. Ik dacht heel gezond te leven, maar werd ondertussen steeds ongelukkiger."

Lysanne vindt zichzelf als ze net op de middelbare school zit 'te dik'. "Als ik nu terugkijk was ik niet te dik, eerder mollig. In die periode werd ik vegetariër. Ik vond het maar zielig dat er dieren moesten sterven voor mijn eten. In mijn zoektocht naar lekkere vegetarische recepten, las ik op allerlei blogs en websites alles over gezonde voeding. Zo werd de basis voor mijn aandoening gelegd."

BUIKPIJN EN UITSLAG

Chiazaad, gojibessen, quinoa; de superfoods werden op internet de hemel in geprezen. "Ik raakte geobsedeerd, maar het verwarde me ook. Op de ene site las ik dat dit heel slecht was, op de andere site las ik weer heel iets anders. Het maakte me bang voor eten."

"Ik had gelezen dat doperwten veel koolhydraten bevatten. Die wilde ik dus niet meer. En ook tarwebrood zou slecht voor je zijn; je zou er buikpijn en uitslag van kunnen krijgen. Dat wilde ik niet. Ik vertelde niemand over mijn obsessie met gezond eten. Maar ondertussen maakte mijn omgeving zich wel zorgen om me; ik was veel afgevallen."

Lees hier hoe het verder gaat met Lysanne