Nieuws/Vrouw
1325668
Vrouw

VROUW magazine

Helma verliet het ziekenhuis zonder haar pasgeboren baby met Down

Toen Helma de Hollander (49) van haar derde zoon beviel, bleek hij het syndroom van Down te hebben. Ze raakte in paniek en verliet het ziekenhuis – zonder baby. Nu is ze dolblij met Ties.

“Ton en ik woonden in Engeland toen er ineens een donkere wolk boven ons geluk dreef. Bij de 20-weken-echo werd er vocht rond het hartje ontdekt. Dat kon verschillende oorzaken hebben, ook het syndroom van Down. Het vocht kon ook vanzelf verdwijnen...

DERDE KONING

Er braken drie spannende weken aan en toen kregen we goed nieuws: op de nieuwe echo was het vocht niet meer te zien. Alles leek in orde, dus ik liet al mijn zorgen los. Mijn levensinstelling was dat dit soort dingen altijd bij een ander gebeurt, niet bij ons. Onzin natuurlijk. Ties werd na 39 weken geboren. De bevalling was snel en heel mooi. Het was 6 januari, Driekoningen. Ik had mijn derde koning en was dolgelukkig. Tegen Ton zei ik dat hij wel naar huis kon gaan: ‘Kom ons morgen maar ophalen, dan kunnen we nog even lekker slapen.’ Maar hij werd tegengehouden; de kinderarts zou nog langskomen. Ton was er niet gerust op, zelf had ik niets door. Het was vast een Engelse procedure.

SLECHT NIEUWS

Niet veel later stond er een kinderarts in opleiding naast m’n bed. Hij bekeek Ties en zei toen iets waar ik geen seconde rekening mee had gehouden. Hij had goed nieuws en slecht nieuws, begon hij. Ik wilde eerst het slechte nieuws weten. ‘We vermoeden dat je baby Down heeft,’ zei hij. Het goede nieuws is nooit meer gekomen. Het was waarschijnlijk de eerste keer dat hij zo’n mededeling moest doen. Hij wist zich er geen raad mee.

Lees verder op VROUW.nl: 'Maar je houdt toch wel van hem?’ vroeg ze. ‘Nee,’ antwoordde ik in alle eerlijkheid, ‘ik voel het niet.’