1326799
Vrouw

Doorbroken taboe: Carlijn heeft een stoma

 In deze serie doorbreken vrouwen een taboe. Carlijn Willemstijn (37) kreeg op jonge leeftijd een stoma. Al veertien jaar, vanaf haar 23ste, leeft ze met een zakje op haar buik, een onderwerp wat vaak liever vermeden wordt.

Carlijn: "Ik was 20 jaar toen ik ziek werd. De zenuwen in mijn dikke darm konden de inhoud niet meer voortduwen, waardoor ik soms weken geen ontlasting had, liters laxeermiddel naar binnen werkte en een buik kreeg alsof ik hoogzwanger was. Ik had elke dag heel veel buikpijn en leefde niet zoals een normaal meisje van 20. Iedereen om mij heen was een leven aan het opbouwen, terwijl ik voor mijn gevoel alleen maar moest inleveren."

Onhoudbaar

Deze situatie duurde tot die onhoudbaar werd. "De artsen vertelden dat mijn dikke darm het niet deed, het nooit meer zou doen en dat hij er het beste uitgehaald kon worden. Ik was toen 23 en kreeg een stoma. Eigenlijk was ik heel opgelucht, misschien gek, maar ik had nu eindelijk weer de mogelijkheid om mijn leven op te pakken. Tenminste, dat dacht ik."

Eenzaam

"Al heel snel had ik ontzettend veel last van vermoeidheid en kreeg ik allerlei kwalen: lekkages, huidirritatie, verstoppingen... Ik kende niemand van mijn leeftijd in hetzelfde schuitje en voelde me ontzettend eenzaam. Gelukkig kwam ik toen vrij snel terecht bij de Stomavereniging, een plek waar ik andere mensen met een stoma ontmoette. Alleen waren al deze mensen oud en grijs. Ik voelde mij nog eenzamer en kon alleen maar denken: 'Zie je wel, ik ben echt de enige'."

Lees verder op VROUW: "Ik kreeg daarom ook vaak de reactie: 'Durf je wel te zeggen dat je een stoma hebt?'"