1328985
Vrouw

Praat mee

Jij een orgasme, ik een orgasme

Het klinkt zo logisch: Jij een orgasme, ik een orgasme. Maar in feite blijken de hoogtepunten in de slaapkamer helemaal niet zo eerlijk verdeeld, worden vrouwen zelfs ernstig benadeeld. Hoogste tijd dus dat dat niet langer als normaal wordt beschouwd, vindt schrijfster Niña Weijers.

Weijers hield haar pleidooi voor meer openheid over het vrouwelijk orgasme op NPO Radio 1. Zij baseert zich op recent Amerikaans onderzoek* waaruit blijkt dat 95% van de mannen bij heteroseksuele seks (bijna) altijd klaarkomt, terwijl slechts 65% van de vrouwen datzelfde bevredigende lot treft. "Je zou dus kunnen concluderen dat heteroseksuele vrouwen de minste kans op een orgasme hebben", aldus Weijers.

MAATSCHAPPELIJK BEWUSTZIJN

Mede vanwege het feit dat een vrouwelijk orgasme niet noodzakelijk is voor de voortplanting wordt het slechts als een mogelijke bijkomstigheid gezien. Terwijl voortplanting losstaat van seksueel plezier en die factor voor beide geslachten gelijkwaardig hoort te zijn.

Maar waar het volgens Weijers pas écht aan schort is dat dit gegeven zo breed geaccepteerd is. Zij stelt dat wanneer er over dit probleem gesproken wordt dit vaak met een lichtvoetig tintje is en wordt weggezet als 'onbelangrijk'. "Dat draagt bij aan een trend die al eeuwen in de mode is, namelijk het ondermijnen van plezier van vrouwen in seks."

Lees verder op VROUW.nl: 'Vind jij het onbewust ook 'normaler' dat de man vaker klaarkomt dan een vrouw?'