1328986
Vrouw

VROUW magazine

Jan Roos: 'Nederlandse rechtspraak staat niet aan kant van vaders'

Het is de vraag die vrouwelijke politici áltijd voor kun kiezen krijgen: hoe combineren zij hun carrière met de zorg voor hun kinderen? Geëmancipeerd als we zijn, stellen we ’m aan Jan Roos.

Sinds mijn scheiding… “Twee jaar geleden, zijn de kinderen negen dagen bij hun moeder en vijf dagen bij mij. Ik had de verdeling het liefst fifty-fifty gehad, maar heb aan den lijve ondervonden dat de Nederlandse rechtspraak niet aan de kant van de vader staat.”

KINDEREN

Negen dagen lang…  “Mijn kinderen niet zien, vind ik vreselijk. Maar ze wonen hier in het dorp, dus als ik het niet meer hou, zorg ik dat ik bij een sportveld opduik, of bij een musical op school. Ik heb een goede overeenkomst met mijn ex; als ik ze mis kunnen we Facetimen of elkaar ontmoeten. Mijn dochter komt soms op de fiets langs. We hebben hier thuis een Wii én een PlayStation, dus ze komen hier graag. Met mijn vriendin Joyce konden ze direct geweldig opschieten. Ze begroeten haar eerder dan mij!” 

Mijn werk doe ik…  “Zoveel mogelijk in de negen dagen dat mijn kinderen er niet zijn. In ‘mijn’ vijf dagen wil ik ze zelf naar school brengen en halen. Naast het samen ontbijten zijn dat de mooie momenten als vader: met de kids meefietsen en bij school uitgebreid knuffels en kussen uitdelen en zwaaien.”

Mocht ik straks… “In de Kamer komen, dan ben ik vaker in Den Haag. Toch zal ik tijd voor mijn kinderen blijven maken. Het relativeert ook. Soms kom ik thuis na een lange dag politiek gezeur en zeggen mijn zoons: ‘Pap, kom je Star Wars Lego'en?’ Dan doe ik mijn pak uit en zit met Lego te spelen. Vind ik te gek.”

Lees het hele artikel op VROUW.nl: ''De doodsbedreigingen die ik ooit kreeg waren niet fijn.''