Nieuws/Vrouw
1329341318
Vrouw

Seks op recept

Dat dingen soms heel anders lopen dan je verwacht, werd de afgelopen dagen eens te meer duidelijk. Maandag 1 februari stond al maanden als een soort D-day in mijn hoofd stond geprent, toch verliep het allemaal net even anders. Terwijl ik op maandagochtend in de startblokken stond om richting ziekenhuis te vertrekken, ging de telefoon.

Mijn arts bleek ziek te zijn. Ja, ook dat kan gebeuren. Omdat zij als geen ander weet dat ik een complete neurose zou krijgen, als ik nu op dit cruciale punt, door een mij onbekende vervangende arts onderzocht zou worden, werd mij verzocht een paar dagen te wachten tot zij belt om een nieuwe afspraak in te plannen. Zucht…

Slapeloze nacht

Even weet ik niet of ik blij of niet moet zijn. Wel zonde van die toch wat slapeloze nacht. Meestal ben ik best kalm, maar dit soort onderzoeken blijven ‘eng’. De andere afspraak die ik had, ging wel door. Ja, ook ik hou wel eens iets voor jullie verborgen. Wellicht omdat het enerzijds een wat gênante afspraak was, maar bovenal ook, omdat ik al heel lang uit keek naar de blog waarin ik dit zou gaan beschrijven. Puur omdat het een even grappig, als pijnlijk en zoals ik al zei, gênant onderwerp is.

Seksloos tasje

Laat ik beginnen met het feit dat ik al eerder heb geroepen dat ik het taboe rondom gynaecologische kankersoorten graag wil doorbreken, dus bij deze een goede binnenkomer. Letterlijk. En figuurlijk. Wie inwendige bestralingen tegen baarmoederhalskanker heeft gehad, krijgt 6-8 weken na de laatste behandeling een set pelottes. Dat is een fraaie term voor een soort dildo’s.

Ja, je leest het goed. Dildo’s. Ik wil bijna roepen dat mijn vader dit ook leest. Best gênant dus. Maar goed, wie A zegt, moet ook B zeggen, toch?! Enfin, deze set komt in een totaal seksloos tasje en bestaat uit een aantal formaten. Van klein naar groot. Plus een opzetstuk dat doet denken aan iets dat je in de keuken zou kunnen gebruiken. Oh, en laat ik vooral de tube glijmiddel niet vergeten. Ja, en dat allemaal op voorschrift van de arts. Het is inderdaad bijna grappig. Zo niet hilarisch.

Lollig gesprek

De reden is een stuk minder komisch. Want deze pelottes moeten voorkomen dat de vagina dicht zou kunnen groeien. Je begrijpt het al, het gebruik van pelottes kan ook vervangen worden door geslachtsgemeenschap. Ik hou het maar even netjes. Gelukkig had ik mijn meest ongeremde vriendin meegenomen naar dit gesprek. Want eerlijk is eerlijk, dit gesprek wil je stiekem niet met je partner, of welke man dan ook.

Toch was ook zij niet helemaal bestand tegen dit gesprek, want al snel hoor ik een meisjesachtig gegiebel van de stoel naast mij komen. Terecht, want eerlijk is eerlijk, tussen alle ellende door, was dit waarschijnlijk met stip het lolligste gesprek. De lieve radiotherapeutisch laborant tegenover mij doet nog een paar pogingen om het gesprek serieus te houden, maar al snel lachen we allemaal maar een beetje.

Kittigers

En terwijl zij nog even benadrukt dat deze pelottes toch echt driemaal per week gedurende minimaal 1 ½ jaar gebruikt dienen te worden, mompel ik iets over haar Rotterdamse collega. Een dame die mij zeer dierbaar is en wiens humor ik oprecht kan waarderen. Zij vertelde mij een tijd geleden dat zij in haar laatje een heel Christine Le Duc assortiment heeft. Puur om dames erop te wijzen dat de kleurloze pelottes ook vervangen mogen worden door iets kittigers.

Ik voeg er nog even aan toe, dat ik als ambassadeur voor Stichting Olijf (de stichting voor vrouwen met gynaecologische kanker), natuurlijk al uitvoerig op de hoogte was van hetgeen hier aan tafel wordt besproken. Desondanks voelt het allemaal net even anders, wanneer je zelf huiswaarts gaat met zo’n medisch dildotasje. De hartelijke dame laat mij nog even weten dat het glijmiddel indien op, niet vergoed wordt. In mijn hoofd spelen zich allerlei filmpjes af. Ik zie mezelf al bij de apotheek staan met een glijmiddel recept. Nee dank u, dat voelt toch wat vreemd. Zie je, ik ben toch stiekem ook een tikkeltje tuttig.

Seks op recept

Tijdens een lunch kletsen de vriendin en ik nog even na. Wat een rare dag. Dat wat al die maanden D-day leek te worden, was nu ineens een soort stuurloze dag met “seks op recept’. Dat neemt niet weg dat D-day elke dag kan komen. Hoe staat het ervoor en wat is het behandeleffect op de tumor geweest?

Die vraag wordt zeer binnenkort beantwoord. Voordeel van dit alles is, dat ik nu de pelottes in een glansrijke hoofdrol kon plaatsen, in een blog die anders waarschijnlijk overschaduwd zou zijn door onderzoek en uitslag. Ik hoop dat jullie, net als wij, een klein beetje mee hebben kunnen lachen. Om deze uiterst serieuze kwestie, die desalniettemin een zeer hilarische bijsmaak heeft.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.