1329441
Vrouw

Lezerscolumn

Caroline ziet wekelijks waarom je nooit off-piste moet gaan

De Nederlandse Caroline woont in Zwitserland, waar ze geregeld ambulances ziet rijden en helikopters ziet vliegen om toeristen die off-piste zijn gegaan te redden. "Ondanks de waarschuwingen, denken mensen 'Dat gebeurt alleen bij anderen'. Ongetwijfeld dachten prins Friso en Michael Schumacher dat ook." Caroline schreef een open brief: "Iedereen hier in Zermatt doet wat ie kan opdat we ooit een jaar hebben zonder dodelijke ongevallen op de bergen."  

Ik woon in Zwitserland met mijn zoontje van 7, nog net iets boven het dorp. Hij gaat elke dag naar school met de gondel. In het hoogseizoen haal ik hem na school bij het dalstation weer op. Elke week, soms vaker, zien we de ambulance wachten.

EEN HARTAANVAL

'Dan heeft er iemand geluk', zeggen we. Als je nog met de gondel naar de ambulance kan, dan komt het wel goed. Minder geluk hebben de mensen die we - ook enkele keren per week - langs zien vliegen onder een helikopter in een rode matras met een hulpverlener aan de kabel erbij. Die landen vlak bij ons huis om ze in de heli te schuiven. 'Mama, gaat hij dood?', vraagt mijn zoontje. Hopelijk niet. Maar van de 1.600 (!) reddingsvluchten die hier jaarlijks uitgevoerd worden, leeft niet iedereen meer.

 

Lees het hele artikel op VROUW.nl. "Als ze echt zo graag cool willen doen, geef ze dan een lawine reddingscursus cadeau."