Nieuws/Vrouw
1330155
Vrouw

Praat mee

Inademen aanstekergas, kan je dit als voorkomen?

Afgelopen zondag overleed Ouahib Omri (13) na het inademen van aanstekergas. In het ziekenhuis kregen de ouders te horen dat dit vaker voorkomt. Had dit voorkomen kunnen worden?

VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg: "Dit is een heel lastige situatie. Een kind van pas 4 jaar vindt het al prachtig als hij iets doet wat de ouder niet doorheeft. Dit betekent namelijk dat hij zijn eigen geestelijke domein heeft en dat is voor een kind een belangrijke ontwikkeling. Dit ontwikkelt zich alleen nog maar verder."

ALGEMENE RICHTLIJN

De algemene richtlijn voor ouders zou kunnen zijn 'Weet je waar je kind is?' Het enige wat je als ouder kunt doen, is zoveel mogelijk betrokken zijn bij je kind - en zelfs dan weet je natuurlijk lang niet altijd wat hij of zij doet."

Wijnberg geeft aan dat je kind áltijd iets onverwachts kan doen: "Je kind soms helpen met huiswerk, weten welke vrienden hij/zij heeft, op de hoogte zijn van waar hij/zij is en informeren hoe het op school is, zijn manieren om die betrokkenheid te houden. Maar goed, als jouw kroost met een clubje - foute - vrienden van alles bedenkt zonder dit te melden, kun je als ouder op je kop gaan staan: het gebeurt toch wel."

Lees het hele artikel op VROUW.nl:'Bestaat er wel een manier om invloed uit te oefenen op je kind?'