Nieuws/Vrouw
1332209491
Vrouw

Miranda: Ik koos op mijn 19e bewust voor een kind

Miranda koos op haar negentiende bewust voor een kind

Miranda koos op haar negentiende bewust voor een kind

Miranda (25) was 19 toen ze in verwachting raakte van haar eerste kindje. En hoewel ze dolblij was met haar zwangerschap, zorgde het jonge moederschap voor ophef in haar omgeving. Want op je negentiende een kind grootbrengen, kan dat wel?

Miranda koos op haar negentiende bewust voor een kind

Miranda koos op haar negentiende bewust voor een kind

Op jonge leeftijd een kindje op de wereld zetten: waar de een er niets van moet weten, was de zwangerschap voor Miranda en haar vriend een bewuste keuze. "Het was al járen onze droom om op jonge leeftijd ouders te worden. Een droom die, een kleine zes jaar geleden, in vervulling ging met de geboorte van onze prachtige dochter Sophia."

Grote kinderwens

"Mensen kijken weleens vreemd op als ik vertel dat ik al een dochter heb van 5. Dat snap ik ook, 19 is ook best jong, maar voor ons voelde het destijds als een logische keuze. We waren al vier jaar dolgelukkig samen, hadden allebei een goede baan, een fijn huis én... een kinderwens. Waarom dan wachten? Alleen vanwege onze lééftijd?"

Toch reageerde niet iedereen even positief op de zwangerschap. "Een aantal van mijn vriendinnen had het er erg moeilijk mee. Omdat ik in hun ogen dan geen vrije tijd meer zou hebben om leuke dingen te doen, om op stap te gaan. 'Weet je het wel zeker? 19 is jong!', is een opmerking die ik vaak kreeg toen ik het blijde babynieuws nieuws aan ze vertelde."

Leeftijdsgrens

Al snel komt Miranda erachter dat meer mensen deze mening delen. "Op de een of andere manier zit er toch een leeftijdsgrens aan het moederschap: kom je erboven dan ben je te oud, maar begin je op tijd met baren, dan ben je weer te jong. Gek is dat. Eigenlijk kun je het als vrouw nooit goed doen."

"Mensen vroegen ook: 'Weet jij met je 19 jaar eigenlijk wel hoe je een kind moet grootbrengen?' Dat vond ik zo'n rare vraag! Nee, natuurlijk weet ik dat niet. Maar dat weet toch geen enkele vrouw die voor het eerst moeder wordt? Of je nou 19 bent of 30: een eerste kindje krijgen is voor iedere vrouw spannend. Daar heeft leeftijd toch niets mee van doen?"

Miranda en haar zoontje Stijn

Miranda en haar zoontje Stijn

Roze wolk

Toch laat Miranda zich door de vooroordelen niet van haar roze wolk slaan. "Ik heb intens genoten van mijn zwangerschap. En weet je? Enerzijds snap ik ook echt wel dat mensen opkijken als je met je 19 jaar een zwangerschap aankondigt, maar anderzijds gaan die opmerkingen je als aanstaande moeder natuurlijk niet in de koude kleren zitten."

"Ik was dolblij met de komst van mijn kindje en wilde het nieuws het liefst van de daken schreeuwen. Dan is het toch jammer dat mensen niet enthousiast reageren. Al heeft dat er tegelijkertijd wel voor gezorgd dat ik weet wie de mensen zijn die echt om mij geven. Want vriendinnen die mij laten vallen alleen omdat ik kies voor een kindje, vind ik geen echte vriendinnen."

Intens genieten

Toch kreeg Miranda ook veel hartverwarmende reacties op haar zwangerschap. "Familie en vrienden waren dolblij met de komst van Sophia. Vooral mijn ouders vinden het geweldig. Die zijn zelf ook nog jong en hebben alle tijd en energie om erop uit te gaan met de kleinkinderen, op te passen en bijvoorbeeld lekker met ze te gaan kamperen. Ze genieten er intens van en de kinderen ook."

"Net als ik. Mijn dochter Sophia (5) en zoontje Stijn (1,5) zijn een verrijking van mijn leven en ik heb in die vijf jaar tijd nog geen enkel nadeel kunnen vinden van het feit dat ik ze op jonge leeftijd heb gekregen. Sterker nog: ik zie alleen maar voordelen. Ik ben zelf nog jong, heb bakken met energie, ben heel flexibel, zie vrijwel nooit beren op de weg en heb nog een heel leven voor me."

Intens genieten

Van dingen opgeven is dan ook absoluut geen sprake. "Ik kan nog steeds net zo veel doen als voor de komst van mijn twee kinderen. Zo was het altijd al mijn droom om in een gevangenis te werken en om die droom te realiseren ben ik nu bezig met een studie. Onwijs leuk en prima te combineren met Sophia en Stijn. Het is slechts een kwestie van plannen."

"Doordeweeks ben ik druk met mijn werk, studie en kinderen en op zaterdagavond ga ik lekker op stap met mijn man of vriendinnen. Ik zie dat ook wel echt als een voordeel van het jonge moederschap: je denkt overal veel bewuster over na. De vrije tijd die ik heb besteed ik heel nuttig waardoor ik er ook écht intens van geniet. Misschien wel veel meer dan een 'normale' 25-jarige."

"Als ik het opnieuw had mogen doen, had ik het ook zó weer gedaan. Júist omdat het moederschap mij zoveel heeft gebracht. Ik sta volop in het leven, geniet intens van elk moment en haal zoveel geluk uit mijn gezinnetje. En weet je wat het leuke is? Als mijn kinderen straks in de puberteit zitten, ben ik pas begin 40 en heb ik nog een heel leven voor me. Heerlijk toch?"

Geloof in jezelf

Miranda wil jonge moeders die dezelfde vooroordelen naar het hoofd geslingerd krijgen een hart onder de riem steken. "Onzeker zijn we allemaal. Ook ik heb mezelf vaak afgevraagd of het mij wel zou lukken: zo'n kleintje grootbrengen. Maar weet je? Dat heeft niet met leeftijd te maken, maar met het moederschap. Geloof mij: echt iedere moeder twijfelt weleens aan zichzelf."

"Als jij de keuze maakt om op jonge leeftijd een kindje op de wereld te zetten: ga er dan voor. Trek je niets aan van de mening van anderen, laat hatelijke opmerkingen van je afglijden en laat je vooral niet onzeker maken over jouw kwaliteiten als moeder. Het is jouw leven, jouw keuze en jouw kindje. Geloof in jezelf, dan komt het allemaal goed."

Jij op VROUW.nl

Bewandel jij, net als Miranda, ook een ander pad dan de meesten? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.