Nieuws/Vrouw
133450754
Vrouw

Hoofdredacteur Cécile Narinx: Ik droeg expres hakken en kokerrokken

Cécile Narinx

Cécile Narinx

Ze zijn ijskoud de beste in hun werk, stralen gezag uit en misschien zijn sommigen zelfs een beetje bang voor ze. Maar hoe zouden deze powervrouwen zichzelf zien? In VROUW Magazine beantwoorden hoofdredacteur Cécile Narinx, strafrechtadvocaat Inez Weski en director Information Technology Artie Debidien deze vraag.

Cécile Narinx

Cécile Narinx

Cécile Narinx (47) is hoofdredacteur van de Nederlandse uitgave van Harper's Bazaar, (voorheen de Nederlandse Elle). Ze is single en heeft twee kinderen (19 en 17).

Powervrouw

De term 'powervrouw' vind ik opmerkelijk. De term 'powermannen' hoor je nooit. Is het voor vrouwen zo bijzonder om krachtig te zijn, dat het een aparte benaming vergt? Hier is de heersende gedachte helaas nog al te vaak dat je als vrouw jezelf nooit op de borst mag kloppen of je hoofd boven het maaiveld mag uitsteken.

Vrouwen vinden het moeilijk om ’t glazen plafond te doorbreken. Zwangerschapsverlof en kinderopvang zijn helaas nog steeds ouderwets geregeld, en te veel vrouwen nemen elkaar de maat door fulltime werkende moeders per definitie slechte moeders te vinden. Maar als je de top wil bereiken, kun je nu eenmaal niet maar drie dagen werken.

Pleister

"Ik werk niet graag met types die niet tegen een stootje kunnen. Daarom kies ik om te werken voor kloeke vrouwen en mannen die elkaar willen helpen. Ik heb niet zoveel met mensen die bij het minste of geringste piepen.

Ik doe aan pilates en soms zijn er vrouwen in het klasje die bij wijze van spreken zeuren dat ze hun vinger hebben gesneden aan een aardappelmesje. Dan denk ik wel even: 'Plak er een pleister op en hup, dóór!'"

Intimiderend

Mensen vinden mij soms misschien een beetje intimiderend. Vooral bij stagiaires merk ik dat weleens. Ook heb ik meegemaakt dat iemand me kwam interviewen en zei dat ze niet wist wat ze moest aantrekken die ochtend. Alsof ik daar mee bezig ben, haha!

Ik houd niet zo van small talk en ben vrij zakelijk. Maar in Parijs en Milaan is het gebruikelijk dat je zakelijke gesprekken voert aan tafel met een fles wijn. Je kunt niet heel lekker Hollands niets zeggen, dus daar doe ik gezellig mee.

Kapsel

Mijn stijl is streng, denk ik. Dat komt vrees ik door mijn zogenaamde bitchy resting face. Dat strenge heb ik soms wat aangezet, zeker toen ik net hoofdredacteur was. Ik ben destijds ook expres hakken en kokerrokken gaan dragen. Ik moest leidinggeven aan mensen die ouder waren dan ik en die kleding hielp me in mijn 'rol’', was een soort harnas.

Ook dacht ik toen ineens: 'Ik moet een kapsel.' Ik had gewoon halflang haar, net als heel veel vrouwen, maar ik wilde iets dat een statement maakte. Veel mensen denken dat mijn kapsel geïnspireerd is door Anna Wintour (de 68-jarige hoofdredactrice van de Amerikaanse uitgave van modetijdschrift Vogue, red.), maar dat is niet zo. Ik had destijds, in 2006, net een interview gedaan met Victoria Beckham en mijn bob is op haar toenmalige kapsel geïnspireerd.

Gewoon moeder

Thuis ben ik een andere Cécile dan op het werk. Inmiddels loop ik op kantoor ook wel op sneakers, maar mijn hakken zitten wel in mijn tas voor onvoorziene situaties. Als decorum niet hoeft, gaan alle ringen en oorbellen af en mijn hakken uit. Thuis zie ik er meestal uit als Els uit Toren C, haha - heerlijk! Ik ga ook zo naar de supermarkt. Dan ben ik gewoon de moeder van Boris en Isabel.

Wat anderen van mij vinden daar maak ik me nooit zo druk om. Dat heb ik altijd al gehad, maar nu ik ouder word helemaal. Ik kan niet zeggen dat ik alles van mijn rug laat glijden, maar ik lig er ook niet wakker van als iemand me niet aardig vindt. Dat de mensen die me écht kennen en om me geven, vind ik veel belangrijker."

De verhalen van strafrechtadvocaat Inez Weski en director Information Technology Artie Debidien lees je nu in VROUW Magazine.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.