Vrouw/Praat Mee
1334817535
Praat Mee

Goed idee om de abortuspil voortaan ook bij de huisarts te kunnen halen?

Binnenstappen bij een abortuskliniek om met een wildvreemde te praten over een ongewenste zwangerschap, óf een afspraak maken bij jouw vertrouwde huisarts om abortus te plegen. Als het aan de PvdA en GroenLinks ligt, wordt dit laatste binnenkort ook mogelijk. Goed idee, of wordt de drempel om een abortus te plegen zo te veel verlaagd?

Een ongewenste zwangerschap brengt onzekerheid, angst en twijfels met zich mee. En vaak ook schaamte.

Anoniem

Vrouwen die erover twijfelen om hun zwangerschap af te breken, kunnen tot nu toe alleen terecht bij een anonieme abortuskliniek om de behandeling daadwerkelijk te ondergaan. Toch gaan veel vrouwen in eerste instantie naar hun huisarts als ze ongewenst zwanger zijn.

Maar als ze, na een verplichte bedenktijd, daadwerkelijk besluiten om de behandeling door te zetten, kunnen ze bij hun huisarts niet meer terecht. De enige die de abortuspil mag geven, is de abortuskliniek.

Volgens de PvdA en GroenLinks moeten sommige vrouwen uren reizen om hun zwangerschap af te breken. Dit zou een extra drempel kunnen zijn om abortus te plegen. En er zijn vrouwen die het niet prettig vinden om zo’n behandeling bij een vreemde te ondergaan in plaats van bij hun vertrouwde huisarts.

Keuze

In het nieuwe wetsvoorstel mag zowel de abortuskliniek als de huisarts de abortuspil voorschrijven. Zo kan elke vrouw zelf kiezen waar ze naartoe wil. De huisartsen staan achter het plan, maar veel coalitiepartijen weten nog niet of ze willen dat de huisarts deze bevoegdheid ook krijgt.

Praat mee

Vind jij het een goed idee als de abortuspil ook door de huisarts kan worden verstrekt? Of wordt de drempel zo te veel verlaagd en moet alleen de abortuskliniek deze bevoegdheid hebben? Laat het hieronder weten.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.