Vrouw/Praat Mee
1336249007
Praat Mee

'Na die test liet ik mijn 20 weken lange zwangerschap afbreken'

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Ben je in verwachting en wil je jouw ongeboren kindje laten testen op het syndroom van Down? Binnenkort is het mogelijk. De Gezondheidsraad stelt de NIP-test namelijk beschikbaar voor alle zwangere vrouwen in Nederland.

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Vertrokken voorheen veel zwangere vrouwen naar Duitsland of België voor het uitvoeren van een NIP-test, binnenkort kunnen aanstaande moeders hun ongeboren kindje ook in Nederland laten testen op het syndroom van Down.

De NIP-test, de Niet Invasieve Prenatale Test, is veilig, eenvoudig en voor 99 procent betrouwbaar. Via het bloed van de moeder wordt onderzocht of de vrucht het syndroom van Down heeft. De ongeboren baby loopt geen risico, in tegenstelling tot bij een vruchtwaterpunctie die soms een miskraam veroorzaakt.

Twijfel

Wat zou je doen als je de test laat uitvoeren en dan blijkt dat jouw ongeboren kindje het syndroom van Down heeft: houden of laten aborteren? Marion Terpstra (46) kwam voor deze keuze te staan. Uit de test bleek dat de kans op een kind met het syndroom van Down erg groot was.

"Bij de nekplooimeting werd aangegeven dat we een kans van 1 op de 5 hadden op een kindje met Down. Ook uit de vruchtwaterpunctie kwam geen goed nieuws: we zouden inderdaad een kindje met Down krijgen. Ik was zestien weken zwanger en we hebben een dag getwijfeld: kunnen we dit wel?"

Mini-mensje

"Voor mijn gevoel was het moord om dat weg te laten halen, het was al een mini-mensje. Tóch moesten mijn man en ik er natuurlijk wel allebei achter staan. We hebben daarom los van elkaar een gesprek gevoerd met maatschappelijk werk en uiteindelijk besloten om ervoor te gaan!"

Inmiddels is Marion trotse moeder van dochter Noortje (3). "Het is een heerlijke meid én ze doet het supergoed. Ze is leergierig, slim, gevoelig, puur en weet altijd de gevoelige snaar te raken. We supertrots op haar en zouden haar voor geen goud meer willen missen."

Verhoogde kans

De 29-jarige Milou stond na de test voor dezelfde keuze als Marion. "We hebben er tijdens de zwangerschap bewust voor gekozen om zowel de combinatietest als de NIP-test te laten uitvoeren. Gewoon om er zeker van te zijn dat ons kindje gezond ter wereld zou komen."

Helaas voor de zwangere Milou krijgt ze niet de uitslag waar ze op gehoopt had. "De NIP-test was in eerste instantie wel goed, maar door een dikke nekplooi zouden we wel een verhoogde kans hebben op een kindje met het syndroom van Down én ernstige hartafwijkingen."

Aborteren

Als daarna uit de combinatietest en de twintigwekenecho blijkt dat het kindje inderdaad een hartafwijking heeft, besluiten Milou en haar partner de zwangerschap af te breken. "Dat was één van de moeilijkste dingen die ik gedaan heb. Zo'n beslissing neem je ook niet zomaar."

"Er was echter zoveel mis met onze dochter dat ze bijna geen kwaliteit van leven zou hebben. Uit liefde voor haar hebben we er daarom samen voor gekozen om het kindje niet geboren te laten worden. Hoe verdrietig het voor ons ook was. We móesten afscheid nemen van onze dochter."

Juiste beslissing

Hoewel het verdriet om haar stil geboren dochtertje blijft, heeft Milou geen spijt van haar beslissing. "Voor haar was dit het juiste besluit, wat voor een leven was ze anders tegemoet gegaan? Al blijft het altijd door je gedachten spoken wat er gebeurd zou zijn als ze wél was geboren."

"Daar proberen we maar niet te veel bij stil te staan. Voor ons gevoel was dit de juiste beslissing. Wel is onze kinderwens nog steeds heel sterk. Ik was onlangs opnieuw zwanger, maar helaas kreeg ik na acht weken een miskraam. We geven niet op en hopen in de toekomst een prachtig wondertje te verwelkomen."

Praat mee

Wat zou jij doen als je voor deze keuze kwam te staan? Of heb je misschien voor deze keuze gestaan en wil je jouw verhaal met ons delen?

Laat dan hier je gegevens achter!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.