Vrouw/Columns & Opinie
1337128451
Columns & Opinie

'Lieve Floortje en Belle, ik zou jullie wel voor altijd willen beschermen'

Floortje en Belle

Floortje en Belle

Vandaag - op de door de Verenigde Naties uitgeroepen Wereldmeisjesdag - schrijft VROUW-collega Hester Zitvast een open brief aan haar twee dochters. "Want zoals jullie hier je leven leiden, lieve Floortje en Belle, is voor heel veel meisjes wereldwijd volstrekt onbereikbaar."

Floortje en Belle

Floortje en Belle

Jullie mogen naar school. Jullie slapen in een warm bedje, in een fijn huis. Er zorgt iemand voor jullie, wát zeg ik: jullie zijn omringd door liefde! Jullie zijn veilig, althans, binnen de mate van het mogelijke. Jullie mogen zijn wie jullie willen zijn. Jullie hebben een toekomst.

's Avonds laat

Hoewel jullie hier in Nederland dezelfde kansen lijken te hebben als jongens, dezelfde kansen als jullie grote broer, hebben jullie allebei wel altijd mijn extra zorg. En niet alleen mijn extra zorg, ook die van jullie vaders. Op meisjes moet je net iets meer letten, lijkt wel.

Meisjes zijn - over het algemeen - kwetsbaarder dan jongens, hoeveel girlpower ze ook tonen. Ook hier in Nederland. Dat jullie broer 's avonds laat alleen in het donker naar vrienden mag fietsen, wil niet zeggen dat jullie dat ook mogen, om maar eens iets te noemen.

Wat als...?

Wat als er ooit een jongen misbruik van jullie maakt? Dat er een privéfilmpje online wordt gezet, waardoor je leven in een hel verandert? Of dat je bijvoorbeeld door een vakantieliefde wordt ingevlogen, waarna het een 'lollige grap' blijkt te zijn?

Of dat je zomaar tijdens een fietstocht van straat wordt gerukt en misschien wel ten prooi bent gevallen aan een man die eerder al twee meisjes verkrachtte en toch los rondliep? Dat er al bijna twee weken met man en macht wanhopig naar je gezocht wordt, maar dat niemand je vindt?

Zwanger

Wat als je later minder betaald krijgt dan je mannelijke collega, alleen maar omdat je vrouw bent? En wat als je 'toevallig' ontslagen wordt, net nadat je je werkgever blij hebt verteld dat je zwanger bent? Wat als je grenzen niet worden gerespecteerd door iemand die je vertrouwde? Wat als je ooit een verkeerde man treft?

Wereldmeisjesdag is keihard nodig voor miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden, die worden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd, alleen maar omdat ze meisje zijn. Maar wat mij betreft is Wereldmeisjesdag er voor álle meisjes. Want hoe fijn de locatie van jullie wiegje ook is, die extra bezorgdheid zou nergens ter wereld nodig moeten zijn.

Beschermen

Ik zou jullie wel voor altijd willen beschermen. Meerijden als jullie naar vriendinnen gaan en aan iedereen met slechte bedoelingen mijn tanden laten zien. Maar veel beter voed ik jullie op met een stem.

Laat maar weten wat je ergens van vindt, als je het ergens niet mee eens bent. Laat je nooit als 'minder' behandelen. Eis gelijke rechten en kom voor jezelf op, want dat is ook in 2017 helaas nog heel hard nodig.

Liefs, mama

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iemand een Open brief schrijven?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.