Nieuws/Vrouw
1340397929
Vrouw

Meer over het orgasme... Yes, ook wij kunnen natte dromen hebben!

Vrouw voor de spiegel

Vrouw voor de spiegel

Hoogleraar, seksuoloog en psycholoog Ellen Laan scheidt de feiten van de fabels op het gebied van het vrouwelijk orgasme.

Vrouw voor de spiegel

Vrouw voor de spiegel

De clitoris moet gestimuleerd worden

FEIT: "Zoenen, fantaseren en gestreeld worden, kan allemaal tot een orgasme leiden. Als de tepels gemasseerd worden, raakt daardoor ook de clitoris geprikkeld. Maar zelfs alleen maar dénken aan seks kan tot een orgasme leiden. Zolang het brein maar bezig is met seksuele prikkels. Klaarkomen kan dus via aanrakingen en met gebruik van onze fantasie, maar áltijd is de clitoris erbij betrokken: elk orgasme is dus clitoraal."

Vrouwen tussen de 40 en 50 jaar hebben betere orgasmes

FEIT: "Vrouwen in die leeftijdscategorie hebben over het algemeen betere seks. Voor veel van hen is de drukte met kleine kinderen voorbij en ze komen meer voor zichzelf op. Wanneer vrouwen ouder worden, hebben ze vaak ook meer zelfvertrouwen en maken ze zich niet meer zo druk over hoe ze eruitzien. Ze kunnen zich dus beter overgeven aan hun gevoel."

Glijmiddel is handig als vochtig worden niet wil lukken

FABEL: "Als je te droog bent, ben je gewoon nog niet opgewonden genoeg. Dat is dezelfde situatie als wanneer een man zou proberen seks te hebben zonder erectie. We denken dat er bij mannen iets moet gebeuren en bij vrouwen niet, maar onze vaginawand moet ook gevuld worden met bloed om vochtig te worden. Neem gewoon wat meer tijd. Ik ben wel voor glijmiddel als je het gebruikt om opgewonden te wórden: stimuleer bijvoorbeeld de clitoris en de binnenste en buitenste schaamlippen ermee."

Alleen mannen hebben natte dromen

FABEL: "De clitoris is eigenlijk hetzelfde als de penis. Maar bij vrouwen zit dit plezierorgaan vooral inwendig. De bloedvaten in de penis zijn kwetsbare organen en die vaten blijven soepel door regelmatige doorbloeding. Hetzelfde gebeurt bij vrouwen. In de remslaap vindt er altijd een toename van doorbloeding in de geslachtsdelen plaats, waardoor je dus erotische dromen kunt hebben, waar je hele lichaam op reageert. Soms is het maar goed dat je je er de volgende dag niets meer van herinnert."

Mannen komen makkelijker klaar

FEIT: "De kans dat vrouwen een orgasme krijgen door de coïtus is slechts 30%. Als het gaat om de vrijpartij in het geheel (en dus niet alleen de penetratie) komt ongeveer 50% van de vrouwen klaar. Dit tegenover 95% van de mannen! Saillant detail: van de lesbische vrouwen ervaart gemiddeld 75% een orgasme."

Veel vrouwen komen vaginaal klaar

FABEL: "We 'moeten' vaginale orgasmes hebben, maar die bestaan helemaal niet! Ik grap weleens dat alleen mannen een vaginaal orgasme hebben, namelijk wanneer ze erin klaarkomen. De clitoris is een groot, inwendig orgaan, waarin de vier zwellichamen - aan weerszijden van de vagina- bij opwinding groter kunnen worden. Als de clitoris helemaal opgezwollen is, kan die door penetratie worden gestimuleerd, wat tot een orgasme kan leiden. Vrouwelijke orgasmes tijdens de gemeenschap zijn uiteindelijk dus clitoraal."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.