Vrouw/Praat Mee
1341392015
Praat Mee

Boetes voor ouders die kind weigeren te vaccineren?

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Minder ouders laten hun kind vaccineren. Daarmee neemt de kans op een mazelenuitbraak toe. Dit brengt óók andere kinderen in gevaar. Moeten we vaccineren daarom verplichten?

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Gisteravond vertelde Hans van Vliet van het RIVM (Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in Nieuwsuur dat voor het derde jaar op rij minder ouders hun kind lieten inenten, waarmee de vaccinatiegraad inmiddels al is gedaald tot onder de 95 procent.

Om een grootschalige mazelenuitbraak te voorkomen moet minstens 95 procent van de kinderen worden gevaccineerd. Nederland zakt met prik voor 2-jarigen nu onder die norm, terwijl de vaccinatie van 10-jarigen al jaren onder die norm ligt. En zo groeit de kans op een mazelenepidemie.

Boetes

Bekend is dat sommige tegenstanders van vaccineren hun kinderen niet willen laten prikken uit geloofsovertuigingen. Maar er is ook een opkomst van ouders die menen dat vaccineren om andere redenen onjuist is. Ze zijn van mening dat het onnatuurlijk is om een gezond babylijfje in te spuiten met ziektes. Andere ouders zouden worden afgeschrikt door spookverhalen die op sociale media rondgaan, vertelt Van Vliet.

In Duitsland krijgen ouders die zich niet melden op het consultatiebureau een forse boete, maar kunnen wel vrijelijk besluiten hun kind niet te laten inenten, stelt Nieuwsuur. Ouders verplichten om hun kind te laten inenten gaat een stap verder. Het nadeel van een vaccinatieplicht is volgens Van Vliet dat het juist veel weerstand oproept.

Praat mee

Wat vind jij? Heeft elk kind recht op vaccinatie? En hebben alle kinderen op school het recht dat ook anderen gevaccineerd zijn? Zijn dwangmiddelen dus geoorloofd als je anders anderen in (levens)gevaar brengt? En praktisch: zou het dan in de vorm van verplichte vaccinaties zijn of net zoals in Duitsland een forse boete als je je niet meldt op consultatiebureau?

Of vind je het misschien te ver gaan om dwangmiddelen in te zetten als het om de lichamelijke integriteit van je kind gaat? Of dat een vaccinatieplicht juist veel weerstand oproept? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.