Nieuws/Vrouw
134149867
Vrouw

Beginnen we straks in de zomer al met het plannen van kerst?

Beginnen we straks al in de zomer met het plannen van de kerst?

Beginnen we straks al in de zomer met het plannen van de kerst?

Hoewel november nog moet beginnen vliegen de uitnodigingen voor kerst en oud en nieuw mij al om de oren. Het enige wat ik denk 'Het is oktober! Wáárom nu al?'

Beginnen we straks al in de zomer met het plannen van de kerst?

Beginnen we straks al in de zomer met het plannen van de kerst?

Of ik al weet wat ik met kerst ga doen, vraagt mijn zusje uiterst serieus. 'Kerst, echt waar?', proest ik terwijl we op een terrasje in de herfstzon zitten. Aan haar gelaatsuitdrukking te zien meent ze het bloedserieus. Oké, ik geef toe dat het plannen van de feestdagen met gescheiden ouders én een vriend met gescheiden ouders een ingewikkelde wiskundige berekening vereist, maar om daar nou al in október mee te beginnen? Dat gaat wel héél ver. Toch?

Genieten van het moment

Als ik mijn verontwaardiging ter sprake breng, blijk ik niet de enige bij wie de kerstplannen al in de HERFST worden gesmeed. Zo kreeg een collega - tot dezelfde verontwaardiging - afgelopen week haar eerste uitnodiging die ze met evenveel verontwaardiging nog even on hold zette.

Daarentegen heeft een andere collega haar kerst al helemaal vastgelegd. Van de carpaccio bij vrienden in hartje Amsterdam tot aan de zelfgebakken kersttulband van haar schoonmoeder in de Utrechtse bossen, en roept een vriendin enthousiast dat ze in de zomer al een plekje heeft gereserveerd in het favoriete restaurant. 'Anders is het vol...'

De herfst is net begonnen

Ik schiet spontaan in de stress bij alleen het idee al dat ik nu moet bedenken wat ik over twee maanden ga doen, waar en met wie. Gewoon omdat ik daar in mijn hoofd nog helemaal niet mee bezig ben. De herfst is net begonnen, de klok gaat pas dit weekend achteruit en Sinterklaas en zijn schoorsteenpieten zijn nog niet eens in het land.

Waarom dan nu al brainstormen over kérst? Waarom zover vooruit plannen en niet eerst even genieten van wat er nú gebeurt? Ik geef toe, dat is niet altijd makkelijk, maar geloof me: een enorme verademing. Helemaal als we dat allemaal zouden doen.

Spontaniteit

Toegegeven: tot voor kort was ik zelf ook geneigd om alles te plannen. Alles. Wanneer ik de tuin zou gaan vegen, naar de sportschool zou gaan en langs zou wippen bij een vriendin voor een wijntje. Alles stond vast. Alleen weet je wat het probleem is als alles vaststaat? Dat er bijna geen ruimte meer is voor spontaniteit! En dat terwijl spontane dingen júist het leukst zijn.

Zo liep ik in de stad onlangs een vriendin tegen het lijf en dronken we een kop thee in de zon en opperde mijn vriend op een doordeweekse maandagavond om een filmpje te pakken. Waardoor we nog geen uur laten in de bioscoop zaten. Juist die dingen geven zoveel energie omdat ze niet in die strakke planning staan en zijn als een cadeautje onder de kerstboom.

In hartje zomer al kerstuitnodigingen versturen

Om maar even in feesttermen te blijven. Zou het niet veel leuker zijn om heel veel van dit soort cadeautjes uit te pakken? In plaats van dat we over een paar jaar in hartje zomer al de kerstuitnodigingen versturen? Het lijkt mij een enorme uitdaging: geen kerstplannen maken, maar wel zien wat er gebeurt. Het gewoon allemaal op je af laten komen. Misschien wordt het wel de leukste kerst die je ooit gehad hebt!

Wij zijn dan ook benieuwd of er mensen zijn die dit al jaren doen. Die allergisch zijn voor het woord plannen en daarom ook heel bewust geen afspraken maken voor kerst en oud & nieuw. Die wel zien of ze de gourmetpan van zolder halen, aanschuiven bij een kerstdiner bij vrienden, spontaan vertrekken naar een luxe hotel of zich dagenlang opsluiten in een hutje op de hei. Ben jij dit en wil je jouw verhaal met ons delen?

Laat dan hier je gegevens achter!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.