Nieuws/Vrouw
1342212213
Vrouw

Zakenvrouw Jolijn: Leukere moeder als ik af en toe geen moeder ben

Jolijn Creutzberg

Jolijn Creutzberg

In de Netflix-serie Girlboss komt een vrouw op het idee om vintage kleding via Ebay door te verkopen. Ook Jolijn Creutzberg (54) geeft met haar succesvolle bedrijf Van Hulley een nieuw leven aan tweedehands kleding. Daarnaast heeft ze drie kinderen. "Zij zijn mijn grootste fans."

Jolijn Creutzberg

Jolijn Creutzberg

Hoewel Jolijn allerminst al 'binnen' is, rekent ze zichzelf rijk met haar bedrijf. Ze doet namelijk precies waar ze gelukkig van wordt. "Dat is zoveel meer waard dan euro’s."

Lange adem

Het begon met het idee om van een oud maar dierbaar overhemd van haar man een boxershort te maken. "Omdat ik best handig met de naaimachine ben, sloopte ik het shirt en maakte ik er een boxer van." Dat bracht haar op een idee en vijf jaar geleden was Van Hulley een feit. Via de website kun je een overhemd insturen en daar maakt het team van Jolijn vervolgens een boxershort van voor mannen, vrouwen en kinderen.

Omdat stof wordt hergebruikt, zijn de boxers duurzaam en passen ze in de opkomende duurzaamheidstrend. "Dat betekent natuurlijk wel dat ik op dit moment een koploper ben en dat ik een lange adem nodig heb. Maar gelukkig heb ik in de aanloop ondersteuning van fondsen gekregen."

Vijftien vrouwen

Die ondersteuning wordt geboden omdat het bedrijf behalve duurzaam ook sociaal is. Jolijn zit namelijk niet in haar eentje achter de naaimachine boxers te naaien; Van Hulley biedt per jaar aan gemiddeld vijftien vrouwen de kans om werkervaring op te doen.

Deze vrouwen werken 16 uur per week in het atelier in Groningen en gaan daarnaast anderhalve dag per week naar het ROC. Aan het eind van het jaar krijgen zij een mbo niveau 1-diploma en stromen ze door.

Financieel onafhankelijk

"Ik wil voor deze vrouwen graag mogelijkheden creëren", vertelt Jolijn. "En ik vind het ook belangrijk om ze de kans te bieden om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden. Het is bedoeld voor vrouwen die nog geen vmbo-diploma hebben", zegt ze.

"Het gaat dan ook vaak om vrouwen die niet in Nederland zijn geboren. Vereisten zijn wel dat ze een verblijfsvergunning hebben, dat ze zijn ingeburgerd en dat ze redelijk Nederlands spreken. Anders kunnen ze niet meekomen in de les."

Boxershortmerk

De gemeente zorgt ervoor dat de vrouwen gedurende het jaar bij Van Hulley intensieve begeleiding krijgen. "Die lessen, zowel op het atelier als op school, zijn heel belangrijk, want die zorgen ervoor dat deze vrouwen, die voorheen alleen buiten kwamen voor de kinderen of de boodschappen, onafhankelijk worden."

En dat is voor Jolijn ook het doel. "Ik wil niet meer afhankelijk zijn van subsidies en fondsen en wil daarom flink uitbreiden. Het is de bedoeling dat Van Hulley echt een boxershortmerk wordt en gaat samenwerken met retailers. Die hebben namelijk vaak veel producten over en ik zou daar graag boxers van maken om deze vervolgens online maar ook in hun winkels te verkopen."

Drie kinderen

"Het lijkt me een goed idee om zo onverkochte voorraden te recyclen. Ik heb uitgerekend dat als je een boxer van een oud overhemd koopt in plaats van een nieuwe dit 560 liter water scheelt." Naast het bedrijft runt Jolijn ook nog een gezin. Ze heeft drie kinderen, van wie ook de jongste binnenkort uitvliegt. "Zij zijn mijn grootste fans", lacht ze.

Gezin en werk combineren gaat Jolijn naar eigen zeggen goed af. "Ik ben een veel leukere moeder als ik af en toe geen moeder hoef te zijn. De verantwoordelijkheid voor je kinderen is natuurlijk groot, maar daarom is het juist belangrijk dat je werk doet waarvan je energie krijgt. Daarnaast heb ik mijn kinderen ook heel zelfstandig opgevoed."

Girlboss

Het harde werk is niet voor niets, want de resultaten mogen er zijn. Trots: "Eén vrouw is - na haar jaar bij mij - een cateringbedrijf begonnen, anderen vond het naaien zo leuk dat ze een eigen naaiatelier zijn gestart en veel dames zijn doorgestroomd naar mbo niveau 2. Ik vind het fantastisch om deze vrouwen te begeleiden naar financiële onafhankelijkheid. De vrouwen kunnen hun talent dan eindelijk benutten. Dat is het mooiste."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een interessant verhaal? En wil je dat vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.