Vrouw/Praat Mee
1342294964
Praat Mee

Hoeveel zeggenschap hebben ouders op school?

Vlak voor de zomervakantie kreeg vader Jan van Mersbergen een e-mail van de school van zijn dochter. Groep 7 zou na de zomer juf Floor krijgen, die 'het hele jaar parttime groep 5 had gedraaid en de afgelopen weken groep 6B'. Verontruste ouders reageerden direct.

Van Mersbergen schrijft in Trouw hoe de verontruste ouders per e-mail reageerden op de komst van de 'nieuwe juf'. Ouders waren met stomheid geslagen, schreven ze. Er was ongeloof en woede.

Opstand

Een moeder drong zelfs aan om het in een vergadering of op een ouderavond te bespreken. Van Mersbergen spreekt over een opstand onder ouders. De klas van zijn dochter had een een paar roerige jaren gehad. In groep 5 gold de klas als een probleemklas. Een juf werd overspannen, er kwamen veel invallers. Van Mersbergen probeerde zijn dochter te leren om mee te bewegen met deze veranderingen. Hij schrijft: "Hobbels in de weg kun je zelf nemen, als er werkelijke misstanden zijn trek ik aan de bel. Opvallend: de ouders vroegen zich destijds niet af hoe die problemen ontstonden, alleen wie het op moest lossen: de school."

Mondig

De vader geeft voorbeelden waarbij de mondigheid van de kinderen zelfs leerkrachten en ouders beïnvloedde. "Bij het ophalen van mijn dochter zag ik op het schoolplein een jongen die bij een vriendje wilde spelen terwijl hij naar de tandarts moest. Hij wist van die afspraak, maar bleef net zo lang en heftig zeuren bij zijn moeder, hij huilde en sloeg haar op haar kont, dat ze de tandarts belde en zei: 'Het komt vandaag toch niet zo goed uit.' De tandartsafspraak werd verzet. Ze bracht haar zoon zelfs naar het vriendje. Met een zelfvoldane grijns zat het prinsje achter op haar fiets."

Van Mersbergen noemt nog meer voorbeelden, die hij net als de reacties op 'de nieuwe juf' omschrijft als 'persoonlijke paniek bij een ander neerleggen'.

Praat mee

Vind jij dat ouders het recht hebben om invloed uit te oefenen op het schoolbeleid? Mogen ze zeggenschap hebben over welke juf of meester er voor de klas staat? Kunnen zij assertief optreden als ze het niet eens zijn met keuzes van de school of moeten ouders en kinderen leren hoe zij met 'hobbels in de weg' omgaan? Reageer jij als ouder direct op e-mails van school als je het ergens niet mee eens bent? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.