Vrouw/Mama
1346778257
Mama

In het nieuws

Anjella werd jarenlang mishandeld door haar ouders

Deze week is het de Week tegen kindermishandeling. VROUW sprak in 2016 met Anjella Buckens (inmiddels 53). Zij werd als kind geestelijk en lichamelijk mishandeld. Uit respect voor haar ouders zweeg ze daar jarenlang over. Tot begin 2016. Toen kwam haar boek Moeder bedankt, door jou weet ik hoe het niet moet! uit. Daarmee hoopt ze het taboe rondom kindermishandeling te doorbreken. Vanwege de actualiteit herplaatsen wij het verhaal.

Anjella: „Er heerst zo’n taboe op het breken met je ouders, dat het mij jaren heeft gekost voordat ik die stap durfde te zetten. Hoe je het ook wendt of keert: het zijn en blijven toch je ouders. Daar hoor je niet mee te breken.

Toch besloot Anjella op latere leeftijd de knoop door te hakken. „Het was een van de moeilijkste beslissingen uit mijn leven, maar tegelijkertijd ook een van de beste. Weet je? Soms is het nodig om te kiezen voor doorgaan met je leven en écht gelukkig te worden.”

Klappen

Om haar ongelukkige jeugd van zich af te schrijven, het taboe te doorbreken én lotgenoten te steunen, schreef Anjella het boek Moeder bedankt, door jou weet ik hoe het niet moet! „Ik had nooit verwacht dat zoveel mensen zich in mijn verhaal zouden herkennen. Echt bizar!”

Met haar boek geeft Anjella de lezer een kijkje in haar jeugd die alles behalve rooskleurig was. Anjella werd zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld door haar ouders. „Scheldpartijen en klappen? Die vielen er met regelmaat bij ons thuis.

Toch waren die tikken niet eens het ergste. De vernederingen, die deden echt pijn. Wat ik als kind ook deed, ik kon het nooit goed doen bij mijn ouders. Keer op keer werd ik gekleineerd. Geloof mij: daar word je heel onzeker van. Ik ging echt aan mezelf twijfelen.”

Kinderen

„Weet je wat het gekke is aan het hele verhaal? Dat ik niet besefte dat mijn ouders mij mishandelden; ik wist gewoon niet beter! Ik dacht dat het er in ieder gezin zo aan toe ging.” Uit ’respect’ voor haar ouders hield de Brabantse jarenlang haar lippen stijf op elkaar. Ze praatte met niemand over haar verleden. Totdat ze zelf moeder werd.

„Als er iets is wat ik mijn twee prachtige kinderen niet gun, is het de jeugd die ik zelf heb gehad. Ik gun ze een liefdevolle jeugd met twee ouders die altijd voor ze klaarstaan, ze steunen en begrijpen. Die ze accepteren zoals ze zijn. Voordat ik ze dat kon bieden, moest ik eerst een knoop doorhakken: ik moest breken met mijn verleden, met mijn ouders. Anders was er geen toekomst.”

Rouwproces

„Het is een beslissing die ik niet van de ene op de andere dag heb genomen. Het zijn toch mijn ouders waarvan ik afscheid nam. Ik ging door een rouwproces: ik was heel verdrietig en tegelijkertijd enorm opgelucht.”

Inmiddels is Anjella gelukkiger dan ooit. „Met mezelf maar ook met mijn gezin, met mijn twee prachtige kinderen. De breuk heeft ervoor gezorgd dat ik mijn kinderen een gelukkige jeugd kan geven. Want als er iets is wat ik wél heb geleerd, is het hoe het niet moet!”

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.