1347306
Vrouw

VROUW magazine

Rianne: 'Verhuizen naar het platteland: wat doen we onszelf aan'

Een en piepklein dorp zonder supermarkt, bioscoop of station: waarom zou je daar willen wonen? Omdat het er heerlijk is! Journalist Rianne Sepers (32) ontdekte de charme van het platteland.

Ik woon in Barsingerhorn. Het is niet erg als u dat niet kent; ik vermoed dat zo’n 98 procent van de bevolking het niet kent. En als ik zeg: Barsingerhorn is een dorpje tussen Haringhuizen en Lutjewinkel, heb ik u waarschijnlijk niet veel wijzer gemaakt. Dus laten we het houden op: ik woon op het Noord-Hollandse platteland.

Metropoolachtige allure

Ik heb niet altijd in een piepklein dorp gewoond. Hiervoor huurde ik een fijn huis aan de rand van het centrum van Alkmaar. Natuurlijk geen stad met metropoolachtige allure als Amsterdam, maar met alle grote winkelketens, meer dan één station, rondvaartboten vol toeristen, een groot theater, supermarkten die altijd open zijn, een megabioscoop, Kentucky Fried Chicken en een groot voetbalstadion, is Alkmaar toch wel een Echte Stad. Een stad waar mijn meneer en ik wilden blijven.

No way dat we ooit nog zouden teruggaan naar zo’n dorp als waar we opgegroeid waren. Zo’n dorp met een paar duizend inwoners, één supermarkt, één café, één basisschool, één slager, één bakker, één ­pizzeria en één kledingzaak met ‘mode’ die ergens halverwege het vorige decennium al ‘vorig seizoen’ was. Nee hoor, we gingen op zoek naar ons Alkmaarse droomhuis.

TROOSTELOZE JARENTACHTIGWIJK

Meer dan twintig huizen bezochten we, maar dat droomhuis zat er niet tussen. Te hokkig, aan een te drukke weg, te weinig daglicht, te weinig tuin, te dicht op andere huizen, te weinig parkeerplek in de straat… De reden om een huis niet te kopen was steeds terug te voeren op één ding: ruimte.

Lees het hele artikel op VROUW.nl. 'Ze hebben woorden voor dit soort plaatsjes: pittoresk, schilderachtig. Of, zoals mijn vrienden uit de stad opperden: saai, leeg, burgerlijk.'