1349282
Vrouw

Praat mee

Moeten we op alles het aantal calorieen vermelden?

McDonalds begint een bezorgservice, en daarmee is het caloriehek van de dam. Want heb je zin in slechte dingen? Dan bel je gewoon even met de Big Mac-lijn! Bestel je alleen de burger, mag je 503 calorieën aan je daginname toevoegen. Maak je er een menu van, dan kom je ruim boven de 1000 kcal uit. Wist je dat? Of... zou je dat willen weten? VROUW-journalist Hester Zitvast twijfelt.

Ik ben net terug uit Amerika, waar het de normaalste zaak is om overal de calorieën bij te vermelden. Of het nou gaat om een flesje drinken of een mueslireep, het aantal wordt luid en duidelijk vermeld.

Keiharde cijfers

De menukaarten zien er in The States ook anders uit dan in Nederland. Waar wij hier nog redelijk met de 'kop in het zand' kunnen bestellen, weet je daar precies wat je op je bordje krijgt. Van de mojito tot de salade of steak met frites: de cijfers zijn keihard.

Waar je met een salade misschien denkt mager bezig te zijn, kom je veelal bedrogen uit, zo tonen de cijfers. Vraag de gemiddelde Nederlander of je met een salade goed bezig bent en het antwoord zal volmondig 'ja' zijn. Maar door toevoegingen als noten, kaas, dressing, vlees en croutons ben je dat niet.

Obesitas

Veel menukaarten in Amerika hebben een aparte sectie met slanke maaltijden, bijvoorbeeld maaltijden met minder dan 600 kcal. Ik merkte tijdens mijn vakantie toch dat mijn oog daar steeds op viel.

Waarom zou ik een pasta met 1300 kcal nemen, als er een slankere variant is met de helft van dit aantal? Het creëert een bewustzijn waar een land als Amerika zeker iets mee kan; het aantal mensen met obesitas is daar immers enorm!

Lees het hele artikel op VROUW.nl. 'Maar ook in Nederland zijn we hard op weg ons massaal een hartvervetting te eten.'