1350213
Vrouw

Verhalen achter het nieuws

Kind naar de psycholoog? 'Ik ben toch niet gek!'

'Ik ben toch niet gek!' Ik was 13 jaar en mijn moeder vertelde dat ze een afspraak bij de psycholoog had gemaakt. Mijn ouders gingen scheiden en hoewel dat niet als een verassing kwam, had ik er toch meer last van dan ik wilde toegeven. In 2016 kregen 11 op de 100 kinderen tot 17 jaar jeugdhulp, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt neer op 367.000 kinderen.

Mijn vader moest verhuizen, ik moest kiezen bij wie ik wilde wonen. Ik had een zus waar ik vaak ruzie mee maakte en familieleden die zich ermee bemoeiden. Ik kreeg heel wat op mijn bordje. Mijn moeder vond het tijd voor hulp van buitenaf.

VOET BIJ STUK

'Ik ben niet gek', dat was voor mij reden genoeg om de strijd aan te knopen. 'Daar ga ik echt niet heen hoor mam. Punt uit.' Niets punt uit, want mijn moeder hield voet bij stuk. En tot op de dag van vandaag ben ik haar daar dankbaar voor.

In 2016 kregen 11 op de 100 kinderen tot 17 jaar jeugdhulp, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt neer op 367.000 kinderen! 

BUURTTEAM

Hoe dat wordt ingevuld, loopt zeer uiteen. "Het kan gaan om een psycholoog, hulp bij opvoeding, therapie of steun van een buurtteam. Dus zowel lichtere als zwaardere hulpvormen", legt Jan Mol van het CBS uit.

Gezondheidszorgpyscholoog Eva Potharst van UvA Minds, Academisch behandelcentrum voor ouder en kind over de hoogte van het aantal kinderen: "Dat cijfer is niet schrikbarend hoog. Iedereen heeft 'zwakke plekken', en die spelen vooral op als er stressfactoren zijn."

Lees het hele artikel op VROUW.nl. 'Het is niet verbazingwekkend dat veel kinderen zo nu en dan wat extra steun of bijsturing nodig hebben.'