1352787
Vrouw

Verhalen achter het nieuws

Anita werd misbruikt door haar judoleraar

Anita Staps (56) is 7 als ze begint met judoën. Al snel blijkt ze talent te hebben. Maar er zit ook een schaduwkant aan haar succes. Van haar dertiende tot haar eenentwintigste wordt ze door haar trainer seksueel misbruikt.

Anita doet haar verhaal om vrouwen te laten inzien dat het wegstoppen van zo’n gebeurtenis niet helpt. "Seksueel misbruik gebeurt ook niet van de een op de andere dag. Het is een proces. Heel langzaam word je gehersenspoeld. Je hebt zelf nauwelijks in de gaten wat er gebeurt."

DE EERSTE KEER

"Ik kwam uit een veilig nest en wist niet beter dan dat je een trainer kan vertrouwen. Hij was mijn leraar en had daarmee een machtspositie. Ik was zijn leerling en deed wat hij zei. Ertegenin gaan was geen optie."

"In die eerste paar jaar bouwden we een vertrouwensrelatie op. De eerste keer dat hij aan mij zat, was ik een jaar of 13. We gingen voor een wedstrijd met de boot naar Engeland. Ik zat doodziek op een stoeltje op het buitendek, omdat ik niets had gegeten. Ik moest nog afvallen voor een wedstrijd en het deinen van de boot hielp daar niet bij."

LANGZAAM OPGEBOUWD

"Het was in de herfst en hartstikke koud. Ik had mijn handen diep in mijn zakken gestoken om mezelf warm te houden. Mijn trainer kwam naast mij zitten en zag dat ik koude handen had. Voor ik het in de gaten had, had hij zijn handen bij die van mij in mijn zakken gestoken en wreef tegen mijn handen aan."

Het duurde acht jaar voordat Anita de kracht vond om bij hem weg te gaan. Wil je weten waarom? Lees dan haar hele verhaal op VROUW.nl: 'De dingen die hij deed, wilde ik eigenlijk helemaal niet. Maar hij had mij gehersenspoeld. Hij had mij 'gegroomd'.'