Nieuws/Vrouw
1353936613
Vrouw

De gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw: Ja, ik heb maat 42

Reportage maat 42

Reportage maat 42

Het is de gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw. Toch kan dat er qua figuur heel anders uitzien. Deze vrouwen deden mee aan onze maat 42 reportage in VROUW Magazine.

Reportage maat 42

Reportage maat 42

Vera van Kempen (31) is 1 meter 58, personal trainer (xlpersonaltraining.nl) en werkt samen met Boxxzuid, ze woont samen met haar vriend.

Feriet Tunc

Feriet Tunc

“Ja, ik heb maat 42. Dit is zoals ik nu ben. Maar als ik de keuze had, zou ik liever dunner willen zijn. Dat is gewoon wat praktischer, kleding staat leuker. En het is gezonder. Ik sport wel veel, altijd al gedaan. Inmiddels ben ik zelfs personal trainer en in mijn vrije tijd doe ik aan yoga en kickboksen."

"Ik kom helaas snel aan. Ik hoef maar naar brood te kijken of ik voel mijn buik al dikker worden. Maar dat is niet het enige. Ik heb ook lekker gegeten de afgelopen jaren, van het leven genoten. Daar probeer ik nu balans in te vinden. Ik organiseer weleens een ‘gin tonic avond’ maar dan met gezonde snacks. Ik ben al 20 kilo kwijt!"

"Voor mijn cliënten is het prettig dat ik niet maatje 36 heb. Ik kan ze begeleiden vanaf niveau nul, want daar kom ik zelf ook vandaan. Als je zwaarder bent, is de drempel om te gaan sporten hoger, maar juíst zwaardere vrouwen zouden moeten sporten. Size zero is niet gezond, maar maat 42 ook niet."

"Ik vind het goed dat Nike nu voor het eerst kleding in grotere maten heeft, zodat zwaardere vrouwen worden gestimuleerd om te gaan bewegen. Maar ik hoop wel dat een gezonde maat de standaard blijft. Als je kiest voor geluk én gezondheid heb je geen maat 52, maar ben je ook geen fitgirl met een vetpercentage van zes procent. Maat 38 is een goede maatstaf voor een gezonde balans tussen lichaam en geest. Dat is mijn streven.”

Marianne Schaasberg (64) is 1 meter 70, doet modellenwerk, is getrouwd en heeft een zoon (45) en een dochter (40).

Feriet Tunc

Feriet Tunc

“Er is genoeg leuke kleding te vinden in mijn maat. Ik ga graag naar Didi, maar koop ook bij de Zara. Alleen strakke truitjes draag ik niet, ik probeer mijn buik te verdoezelen. Ik had altijd maat 38/40. Af en toe moest ik wel even ingrijpen om die maat te behouden, zoals toen ik stopte met roken en mijn gewicht toenam."

"Sinds de overgang ben ik gaan uitdijen. Ik heb nu zo’n ‘zwemband’ om mijn middel, terwijl ik altijd zo’n slanke taille had! Dat vind ik wel een beetje spijtig. Maar ik ben ook milder voor mezelf geworden. Op een bepaalde leeftijd moet je niet meer kiezen voor ‘kont’, maar voor ‘kop’, haha! En ik ben tevreden met hoe ik eruitzie, mijn uitstraling is gezond."

"Daar hoort die wat dikkere taille dan maar bij. Wat niet wil zeggen dat ik de boel laat verslonzen. Ik vind de maat die ik nu heb aanvaardbaar, maar probeer het hierbij te houden. Ik leef er gelukkig comfortabel mee; neem een lekker wijntje, eet bourgondisch. Ik laat heel weinig, zolang het maar niet uit de hand loopt. En dankzij onze hazewindhonden blijf ik in beweging."

"Mijn man en ik fietsen en zwemmen ook graag. Op mijn gewicht letten doe ik puur voor mezelf; mijn man maakt het niets uit, ook al zou ik helemaal uitdijen. Hij vindt mij prima zoals ik ben, als ik me maar goed voel. En ik voel me goed. Dat ik op mijn 61e ben gescout voor modellenwerk, is ook wel een bevestiging dat het nog wel meevalt met mij…”

Vrouwen konden zich opgeven voor onze Maat 42 reportage. In het VROUW Magazine van dit weekend hebben we zeven verschillende vrouwen op de foto gezet.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.