Nieuws/Vrouw
1354232
Vrouw

Open brief

'Mijn dochter boemerangt gewoon door mijn huis en mijn leven'

Kinderen zijn steeds ouder als ze hun ouderlijk huis verlaten (24,8 jaar in 2016), meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek onlangs. Dan heb je ook nog boemerang-kinderen: ze gaan het huis uit en komen net zo hard weer terug. VROUW-redacteur Marjolein vertelt over haar boemerang-dochter.

Dochter komt de trap afgestuiterd. Het is half een ’s nachts. Vriendje in dr kielzog, fles wijn onder haar arm. ‘Ik heb een 9’, joelt ze terwijl ze zich op de bank stort. ‘Mijn laatste cijfer van dit schooljaar; een 9. Jullie ook wijn?’ Ik zet de tv uit. Lief en ik zitten midden in het nieuwe seizoen van Orange is the new Black. Ze trekt de fles open, laat en passant nog even het nieuwe liedje horen dat ze net heeft opgenomen en daarna belanden haar verkering en ik een verhitte discussie over de kwaliteiten van Jimmi Hendrix. Want ik houd van gillende gitaren (echt!) en niet van Jimmi en daar kan hij nou al drie jaar, want zo lang draait hij mee in ons gezin, met de pet niet bij.

TERUG AAN TAFEL

In gezinnen met thuiswonende kinderen is dit waarschijnlijk een normale situatie. Maar mijn dochter woont niet thuis. Althans, niet helemaal. En toch ook weer wel. Een beetje. En soms een beetje meer en soms een beetje minder. Precies naar gelang haar krullen dansen. En of de verkering wel of niet in het land is, want die is beroepsmatig nogal uithuizig van aard en ze vindt het maar ongezellig in haar eentje. Dus staat hij ergens zijn ding te doen op een podium in het buitenland, dan zit zij gewoon weer iedere dag aan de eettafel.

17 JAAR

Mijn dochter is een boemerangkind, maar dan van het soort dat nooit echt vertrokken is en dus ook nooit echt terug kan komen. Ze boemerangt gewoon door het huis en mijn leven.

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Lees het dan nu op VROUW.nl: 'En zo vertrok ze met een paar potten verf en mijn oude pannen twee trappen omhoog om de boel in te richten.'