Nieuws/Vrouw
135688525
Vrouw

‘Die jurk was op het plaatje zo mooi... maar leek in het echt op een vuilniszak’

Dit weekend staat VROUW Magazine in het teken van jurken. En hoezeer je als vrouw ook een broekenmens bent, je ontkomt er bijna niet aan om tenminste één jurk in je kast te hebben hangen. Al was het maar voor die bruiloft, dat kerstdiner of die zomerse dag. Maar vind dat perfecte jurkje maar eens…

Klein, zwart en perfect

Je zou denken dat er aan het concept van een Little Black Dress niet zo heel veel fout kan gaan. Het is een jurkje, en dan dus klein en zwart. Maar vraag honderd willekeurige vrouwen of ze 'm al hebben gevonden, dat perfecte kleine zwarte jurkje, en de kans is groot dat het antwoord 'nee' is.

Zo makkelijk zijn wij vrouwen namelijk niet in het vinden van iets perfects. En al helemaal niet in het vinden van een perfect jurkje.

Tijdloze kleding

Ik heb er momenteel een stuk of vijf in mijn kast hangen, Little Black Dresses, waarvan er drie eigenlijk al met een been in de Humanitas-bak staan. Ze waren jaren geleden echt nagenoeg perfect, maar inmiddels tóch gedateerd (oké, oké: of te klein).

Zo gaat dat met kleding. Ook met tijdloze kleding. Kleding waarvan je denkt: dat is over vijftig jaar ook nog hartstikke mooi. Dat is dan toch overduidelijk stokoud.

En stokoud wil je niet in direct verband met je outfit brengen. Dat straalt dan toch weer af op jou en voor je het weet lijk je dus de verpersoonlijking van vergane glorie. Nee, dan maar een nieuw jurkje kopen.

Miskoop gaat viral

Jurken worden nu uiteraard ook volop online gekocht. En daar gaat het nog wel eens mis. We kennen allemaal wel de viralfoto's van ‘de jurk op het plaatje’ en dan ‘de jurk in het echt’.

Waar op de eerste foto de jurk beeldschoon staat - en elke vrouwelijke feature waanzinnig mooi benadrukt - heeft het in het echt toch meer weg van een dekbed dat je met een paar goedkope kanten linten om je lijf hebt gedrapeerd.

Ik hou daarvan. Zo’n foto van een schattig zalmroze jurkje, dat in werkelijkheid vleeskleur blijkt te zijn en het model heeft van een overvolle vuilniszak.

Online trouwjurk

En zo zijn er dus ook vrouwen die hun trouwjurk online kopen. Die zo'n jurk voor een prikkie uit China laten importeren en er dan hier achterkomen dat de synthetische en uiterst brandgevoelige Elsa-jurk van hun dochter of nichtje nog meer klasse uitstraalt.

So far droomjurk. Nou, en dan maar meteen het bruggetje naar ‘droomjurk’, want dát is voor de meeste, misschien wel alle, vrouwen toch die trouwjurk.

Doodgewone zomerjurk

Ik heb ’m nooit gehad. Mijn eerste huwelijk is gesloten op maandagochtend, ik was zwanger en ik droeg een weliswaar witte, maar doodgewone, zomerjurk. En dat tweede huwelijk… dat komt er niet. We hebben er lang over getwijfeld hoor, mijn vriend en ik, maar we komen elke keer weer tot de slotsom dat zo'n waanzinnig bedrag stukslaan op één feestdag het voor ons niet gaat doen.

We kunnen zo duizend dingen opnoemen die we liever met dat geld doen. En los daarvan hebben we ook nog nooit iemand echt gelukkig zien worden van de bijbehorende trouwstress. Wij slaan over.

Beeldschoon

Maar dat betekent dus ook dat ik nooit die ene trouwjurk zal aantrekken. Die ene jurk waar het in een vrouwenleven om draait; die wil ik wel natuurlijk. Geen jurk in je leven zal er aan tippen, je zult je nergens zó beeldschoon in voelen en over geen enkele andere jurk zul je zoveel complimentjes krijgen of je omgeving mee in tranen van ontroering krijgen.

Mijn oudste dochter heeft 'm al een paar keer getekend. “Zo moet ’ie worden, mam!” Ja, dat weet ik ook wel. Ik heb 'm ook al jaren tot in detail op mijn netvlies staan. Zucht… Ach, dan maar zo nu en dan Say Yess to the Dress bingewatchen. En links of rechts eens een extra ‘gewoon’ jurkje aanschaffen!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.