Nieuws/Vrouw
1357881890
Vrouw

Anne heeft vaginisme: Er kan bij mij niets naar binnen

Over vaginisme is veel onwetendheid en zijn des te meer vooroordelen. Ook Anne van Campenhout (27) liep daar tegenaan bij het maken van haar documentaire My Fucking Problem, die haar persoonlijke worstelingen met penetratie en vaginisme weergeeft. De documentaire werd woensdag opnieuw uitgezonden op BNNVARA, we spraken Anne al eens in maart toen haar documentaire voor het eerst op televisie te zien was.

In de documentaire vertelt Anne heel openhartig over haar vaginisme. Bij deze aandoening zijn de spieren in de bekkenbodem te strak aangespannen, waardoor de opening bij de vagina erg nauw en bijzonder pijnlijk is. Hierdoor is vrijen met penetratie in veel gevallen onmogelijk.

Taboes

Zoals ook in de documentaire naar voren komt, loopt Anne regelmatig tegen vooroordelen op. “Ook anno 2017 hebben veel mensen nog geen idee wat vaginisme inhoudt. Vaak wordt er gedacht dat penetratie gewoon lastig gaat, maar dat het extreem veel pijn doet of in veel gevallen zelfs onmogelijk is, is natuurlijk een ander verhaal. Want dat is namelijk hét grote verschil; het is geen kwestie van even hard werken en je best doen; het is onmogelijk.”

Daarnaast merkt Anne dat er ook bepaalde stigma’s rondom vaginisme heersen. “Niet in staat zijn tot penetratie zou samenhangen met frigide zijn of eigenlijk niet écht willen. Ook hoor je regelmatig mensen zeggen dat het een probleem is dat tussen de oren zit. Maar als je zoals ik ongeveer alle mogelijke therapieën geprobeerd heb, is dat best frustrerend om steeds weer te horen.”

Oversekste maatschappij

“Je kan zonder penetratie een hartstikke leuk seksleven hebben en leuke opwindende seks hebben. Het is niet per se nodig. Maar toch lijkt het niet weg te denken uit het standaard idee van seks. En dát maakt het automatisch ook een taboe.”

Anne lijkt dat voornamelijk aan een oversekste maatschappij te wijten. “Ondanks dat ik zelf ook penetratie wil, vind ik het wel overrated. Ik denk dat je genoeg leuke dingen kunt doen naast penetratie. Als mensen dan kritisch reageren dat penetratie het hoogst haalbare is en echte seks zonder niet mogelijk is, denk ik: ‘Het zou je goed doen om een maand zonder te doen, en te kijken wat er nog meer is.’

Relatie

Inmiddels heeft Anne al zes jaar dezelfde vriend en natuurlijk had het maken van deze documentaire ook op haar relatie een uitwerking. “Het was soms best spannend. Voor een scène in de film vroeg ik mijn vriend of hij tevreden is met ons seksleven en daar geeft hij heel eerlijk antwoord op. Dat was best even slikken… Maar wat hem vooral ontevreden maakt is dat ik ontevreden ben.”

“Wanneer wij bijvoorbeeld bezig zijn met vrijen dan hoor ik toch alle adviezen in mijn achterhoofd. Hierdoor krijgt het automatisch een medisch tintje wat het plezier in vrijen overschaduwt. Het vrijen is leuk, maar als ik verder wil naar penetratie dan wordt het naar. Dat maakt het erg dubbel.”

Begripvolle reacties

“Voordat ik met deze documentaire begon hoorde ik dat 1 op de 10 meiden onder de 30 regelmatig of vaak pijn bij het vrijen heeft – maar waar waren deze meiden vroeg ik me af, want ik kende ze niet! Nu krijg ik zoveel reacties binnen van vrouwen in een soortgelijke situatie. Soms sturen ze alleen: ‘Dank je wel voor het maken van deze documentaire’. Na al die reacties weet ik zeker dat die vrouwen er toch zijn.”

Anne is nog steeds hoopvol dat ook zij op een dag in staat zal zijn tot penetratie. “Het is voor mij nu nog als een ultiem streven en ik wil het nu nog echt niet opgeven. Het voelt als een mooi doel om dat met mijn vriend te bereiken.”

Zie hier een fragment uit My Fucking Problem:

De documentaire was woensdag 8 maart te zien op NPO3 en werd op woensdag 8 november 2017 nog eens uitgezonden. De originele plaatsingsdatum van dit interview op VROUW was zaterdag 4 maart 2017.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.