Vrouw/Columns & Opinie
1359798939
Columns & Opinie

'Welke misdaad schuilt er precies in ouder moeder worden?'

Journaliste Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over het blijde nieuws van politica Sharon Dijksma (48); zij is zwanger van een derde kindje. Daar is echter niet iedereen even enthousiast over.

'Zie je wel, het kan!', was het eerste wat ik dacht toen ik het bericht las dat Sharon Dijksma op haar 48-ste (onverwacht) nog een dochter krijgt. De natuur heeft mij het afgelopen jaar namelijk anders verteld; na twee miskramen ben ik er nagenoeg van overtuigd dat ik met mijn 42 veel te oud ben om nog baby's te krijgen.

Cadeautje

Maar Sharon geeft mij hoop. Net zoals de vele andere vrouwen die in reactie op het bericht enthousiast schrijven over hun 'cadeautje' op latere leeftijd. Na vijftien jaar proberen, hoop opgegeven, toch een zoon op je 43ste. Of: Alles de deur uit, kinderen op kamers - opnieuw zwanger als je 46 bent!

Zulke verhalen zijn toch geweldig? Ach, ik wist dat ook al wel natuurlijk. Ik heb diverse vrouwen geïnterviewd die voortplantingstechnisch als fossielen werden bestempeld, maar toch nog met een draagzak en kersverse baby rondliepen.

Oma

Maar naast de enthousiaste reacties en succesverhalen, staat het internet - hoe verrassend - inmiddels ook weer stijf van de oordelen. Kate vindt het absurd om je kind dit aan te doen en Sandy noemt het onverantwoord. Janny heeft haar bedenkingen en dan heb je nog een hele rits aan reageerders die alleen het woord 'oud' of 'oma' uit het toetsenbord krijgen.

Ja, het is 'oud' - het is geen 25 in elk geval. En ja, veel vrouwen zijn op die leeftijd al oma. Maar waar staan precies de grenzen aangegeven? Ligt dat ergens snoeihard vastgelegd? De natuur lijkt het namelijk voor deze vrouwen prima te vinden...

Misdaad

Kan Sandy anders misschien iets duidelijker aangeven waarom ze het onverantwoord vindt dat een 48-jarige vrouw nog een kind krijgt? Omdat je op je 48ste al bijna doodgaat? Hey Sandy; doodgaan kun je net zo goed op je 30ste hè?

En Kate, jij vindt het 'absurd om dit een kind aan te doen'. Welke misdaad of afschuwelijkheid schuilt er precies in ouder moeder worden? Een 48-jarige vrouw weet over het algemeen een heel stuk beter hoe de wereld in elkaar steekt dan een vrouw van 25.

Stabiliteit

Een vrouw van 48 heeft haar zaken veelal prima op orde en vaak ook nog eens veel meer rust in haar lijf. Zoals jong moeder-zijn voordelen heeft, heeft ouder moeder-zijn dat ook.

Voor 40-plus moeders weinig onzekerheden meer over iets onzinnigs als een vetrol - om maar eens iets te noemen. En de oudere moeder zorgt, zo blijkt uit onderzoek, voor meer stabiliteit bij het kind.

Schoolplein

Natuurlijk denk ik ook weleens; stel dat het nu nog lukt, dan sta ik op m'n 50ste nog op het schoolplein van een basisschool. En dan heb ik rond m'n zestigste nog een puber in huis. Moet ik dat willen?

Zou een kind dat willen? Daar kun je lang over piekeren, maar daar krijg je geen antwoord op. Zolang je maar genoeg liefde hebt om te geven, komt het wel goed - denk ik dan maar.

Onverantwoord

Sharon is blij. Is het dan teveel gevraagd om blij voor haar te zijn? Wat bezielt mensen om schaamteloos, met naam en toenaam, op internet te vertellen dat ze het onverantwoord vinden?

Jaja, allemaal een mening en lekker vrijuit uiten enzo, maar kom op; als je niets positiefs op zo'n bericht te melden hebt, meld dan niks. Zet een kop koffie, voer je papegaai of ga wandelen met je hond.

Maar geef een ander geen rotgevoel. Sharon van harte; geniet van je zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken. En aan andere oudere moeders of oudere vrouwen met een kinderwens; laat ze maar lullen, ze weten niet beter!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.