Nieuws/Vrouw
1365138333
Vrouw

Met deze reistips heb jij een voorsprong tijdens zwarte zaterdag

Reistip voor zwarte zaterdag op VROUW.nl

Reistip voor zwarte zaterdag op VROUW.nl

Hoewel het al een aantal zaterdagen extreem druk is op de Europese wegen is het morgen dan echt ‘zwarte zaterdag’, één van de meest beruchte dagen op de Franse wegen wanneer alle vakantiegangers er tegelijkertijd op uit trekken. Moet jij nog de Europese weg op? Lees dan eerst deze handige tips van Heleen de Geest van de ANWB!

Reistip voor zwarte zaterdag op VROUW.nl

Reistip voor zwarte zaterdag op VROUW.nl

Uren puffen in de file, kinderen die om de minuut vragen of 'we er al zijn'...een lange autorit is voor niemand leuk en het bevordert je vakantiestemming allerminst. Doe daarom je voordeel met onderstaande tips.

Tips

  1. "Wat veel mensen doen, is vrijdag werken en daarna nog gaan rijden. Dat raden we niet aan. Het heeft eigenlijk alleen maar nadelen. Je bioritme is er niet op ingesteld: je bent niet uitgerust en je bent brak. Het enige voordeel is misschien dat de kinderen slapen, maar als je daarna in de file komt en je staat stil in de hitte schiet dat ook zijn doel voorbij."
  2. "Wij raden het sowieso af om ‘s nachts te rijden. In het donker rijden is niet fijn. Het is een misvatting dat het lekker koel is en dat je door kan rijden. De Fransen en Duitsers vertrekken heel vroeg, rond een uur of zes, zeven en die kom je dan tegen rond Parijs."
  3. "We raden ook niet aan om heel vroeg op pad te gaan. Gewoon even rustig opstaan, laatste dingen inpakken en ontbijten en dan om half 10 vertrekken. Hoe later hoe beter. Dan kom je waarschijnlijk file-loos rond dezelfde tijd aan als dat je heel vroeg of in de nacht was vertrokken en het is veel relaxter."
  4. "Stop om de twee uur om je benen te strekken en doe tijdens zo'n stop meteen wat oefeningen. De meeste busongelukken worden veroorzaakt door chauffeurs die te lang doorrijden. De ANWB heeft een kaart gemaakt met stopplaatsen. Daar kun je zien of de wc’s schoon zijn en waar je lekker kunt eten. In grote lijnen zou je kunnen zeggen dat de wc’s in Duitsland brandschoon zijn, maar dat je ervoor moet betalen. In Frankrijk zijn ze gratis, maar ook minder schoon."
  5. "Bekijk van tevoren goed de route, zodat je een idee hebt waar je je bevindt. We krijgen elk jaar mensen aan de lijn van wie de navigatie is uitgevallen en die geen idee hebben waar ze zijn. Stippel dus globaal een route uit, met de grote plaatsen waar je langs komt."
  6. "Kijk van tevoren de auto na. Check bandenspanning, vloeistof. Het zijn kleine, maar essentiële dingen."
  7. "Het is handiger dat als je met z’n tweeën bent, de bijrijder niet gaat slapen. Bij slecht weer blijf je wel alert, maar het zijn de lange, saaie stukken waar mensen slaperig van worden. Ga uitgerust onderweg, 15% van de ongevallen is te wijten aan vermoeidheid. Mensen die moe zijn hebben hetzelfde reactievermogen als mensen die gedronken hebben. Nuttig lichte maaltijden. Als je zwaar tafelt word je daar ook een beetje suffig van, net zoals van alcohol bij het eten. Zorg voor frisse lucht in de auto."
  8. "Zorg voor voldoende water en wat te eten in de auto. Dan heb je altijd wat bij de hand."

Fijne vakantie!

Jij op VROUW.nl

Wil jij een verhaal delen met de reactie?

Stuur dan een berichtje

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.