Vrouw/Columns & Opinie
1368164581
Columns & Opinie

'Maak trouwen voor iedereen gratis!'

Komende zomer trouw ik met mijn verloofde Anne. We zijn van plan dit gratis op maandagochtend te doen, maar volgens de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken ben ik dan een profiteur. Hoe durven ze?!

'Gratis trouwen is niet voor mensen die wel 15.000 euro aan een knalfuif besteden' klaagde de voorzitter van de vereniging dinsdag. Steeds meer mensen willen gratis trouwen en gemeentes bieden die optie aan omdat het voor iedereen mogelijk moet zijn om zich in de echt te verbinden. Ook voor mensen die armlastig zijn. Mensen met geld moeten van de voorzitter gewoon betalen voor hun boterbriefje want op profiteurs die wel een duur feest geven maar geen huwelijksleges willen betalen, gaan gemeentes helemaal lek.

Ik ben dus zo'n profiteur

Ik ben dus zo’n profiteur die best kan betalen voor het legaal maken van ons voorgenomen huwelijk, maar dat weigert. In juni willen Anne en ik elkaar ten overstaan van onze vrienden en familie beloven ons best te doen elkaar gelukkig te maken en goed voor elkaar te zorgen in voor- en tegenspoed. En ondanks dat daar wel een decadent feestweekend bij hoort, vind ik het van de zotte de gemeente te betalen voor een administratieve handeling die ze zelf verplicht heeft gesteld.

Toen wij onze bruiloft organiseerden, kwam de gemeente niet in onze plannen voor. Ons huwelijk draait om onze inner circle en niet om een ambtenaar van de burgerlijke stand. Annes broer trouwt ons, dus. 'Maar hoe worden jullie dan officieel in de echt verbonden?', vroegen getrouwde vrienden. 'Er moet toch een ambtenaar aanwezig zijn?' Dat leek ons niet. Samenwonen konden we regelen met onze DigiD. Allebei inloggen, aangeven dat we wilden samenwonen en het was geregeld. Er kwam geen ambtenaar aan te pas.

Toeters en bellen

Trouwen kan dus niet via het internet. We wonen in Utrecht en daar moeten we eerst naar het gemeentehuis om in ondertrouw te gaan en daarna moeten we nog een keer terugkomen voor het huwelijk. De gemeente laat ons dus twee keer opdraven voor een handeling waarin ze zichzelf onmisbaar hebben gemaakt. Je kan er niet omheen. Dus ergens op een maandagochtend in juni geven we elkaar het jawoord. Aan de balie. Zonder toeters en bellen. Geen ambtenaar in toga. Geen babbeltje. Alleen wij, onze ouders die onze getuigen zijn en een paar handtekeningen. De ambtenaar zet een vinkje en binnen tien minuten staan we weer buiten.

Wil je het anders? Dat kan: voor 152 euro mag dit feestje op een moment naar keuze. Voor 600 tot 1200 euro (afhankelijk van de dag) krijg je een zaaltje voor je gasten en een ambtenaar die een praatje houdt. En als je nog meer betaalt, komt de ambtenaar zijn of haar kunstje op locatie vertonen.

Wachttijd voor het gratis huwelijk

De wachttijd voor het gratis huwelijk is opgelopen tot acht maanden. Als ik de Vereniging voor Burgerzaken mag geloven komt dit doordat tot wel 60% van de gesloten huwelijken van die maandagochtendhuwelijken zijn. Iedereen wil gratis trouwen en hierdoor moeten mensen die het echt niet kunnen betalen maanden wachten tot ze elkaar het jawoord kunnen geven.

Ik heb een tegenvoorstel: maak 'baliehuwelijken' voor iedereen gratis. Of bereken de 15 minuten ambtenarentijd door. Zo kan iedereen trouwen wanneer hij/zij wil en verdwijnt de druk op de maandagochtend. En de stellen die wel waarde hechten aan een zaaltje op het gemeentehuis en een ambtenaar die een babbeltje doet? Die betalen gewoon wat het kost en hebben waarschijnlijk geen moeite met een wachttijd van een paar weken. Op deze manier krijgen alle partijen wat ze willen en voel ik me geen klaploper omdat ik geen klein fortuin wil betalen voor een paar simpele administratieve handelingen.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.