Nieuws/Vrouw
1371705425
Vrouw

Seks voor de wedstrijd: goed idee?

Het Internationaal Olympisch Committee deelt iedere editie van de spelen condooms uit, maar nooit zoveel als in Rio. Onder de sporters zijn deze spelen 450.000 condooms beschikbaar. Dit is drie keer zoveel als vier jaar geleden in Londen. Met 10.500 sporters en 4500 begeleiders, zijn dat 30 condooms per sporter, of twee condooms per persoon per dag. Dat is nogal wat.

Dat alle condooms gebruikt zullen worden, is niet aannemelijk. Een prestatie tussen de lakens kan immers van slechte invloed zijn op de prestaties in het zwembad of de turnhal. Tegelijkertijd is seks ook ontspannend. Kan het kwaad om seks te hebben voor de wedstrijd? Seksuoloog Eveline Stallaart van praktijk ESSH in Amsterdam schijnt haar licht op de kwestie.

Lekker in je vel

"Als sporter ben je veel op je lichaam gefocust. Je bent fit, ziet er goed uit en barst van de endorfine, dat komt het libido wel ten goede", zegt Eveline. "Als je lekker in je vel zit, heb je automatisch meer zin in seks."

Dus dat de atleten erop los tinderen, verbaast haar niet. Die 450.000 condooms kunnen ze wel gebruiken. "Het moet ook wel een egoboost zijn om daar te zijn. Alle ogen zijn op jou gericht, je zit met alleen maar jonge fitte sporters. Ik kan me goed voorstellen dat het gezellig is in het Olympische dorp."

Ontspanning

Maar kan het kwaad om als sporter toe te geven aan je verlangens? Eveline: "Ik zal het sporters niet afraden om seks te hebben, maar verschiet het kruit niet direct voor de wedstrijd".

Door de hormonen dopamine en oxytocine die vrijkomen tijdens de seks ontspan je, legt Eveline uit. "Dit kan zowel positieve als negatieve effecten hebben. Zo is het hormoon oxytocine goed voor teamsporters."

Verbintenis

"Oxytocine geeft een gevoel van geluk en van verbintenis", legt ze uit. "Jammer genoeg gaat dat gevoel snel weer weg. Alleen als je direct voor de wedstrijd seks hebt zal je er iets aan hebben."

En dat is niet aan te raden. Het lichaam heeft een paar uur nodig om op te laden na de seks. "Het lichaam is letterlijk ontladen en ontspant zich. Veel sporters geven aan dat ze hierdoor agressie in hun lijf missen. De ophoping van seksuele spanning maakt namelijk dat ze beter presteren."

Nachtrust

Gelukkig heeft Eveline een oplossing voor de sporters met hoog libido: laat er een nachtje tussen zitten. "Dan ben je ontspannen en toch uitgerust. Maar zorg ervoor dat de seks niet ten kosten gaat van je nachtrust. Die is essentieel voor een goede prestatie."

Uiteindelijk zal het per persoon verschillen hoe het lichaam reageert op het leveren van een fysieke prestatie na de daad. "Zo kan ik me ook voorstellen dat het je heel veel energie geeft, als je bijvoorbeeld in een nieuwe relatie zit. Gewoon uitproberen wat voor jou goed werkt."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.