Vrouw/Culinair
1372415383
Culinair

Een week om van in ‘de krump’ te schieten Team Waylon is er klaar voor

Het was me de week wel. Op maandag vroeg het Schone Kind dochter ten huwelijk. Met dat hele op de knieën-gedoe en alles. Op dinsdag was de eerste halve finale van het Songfestival, op donderdag de tweede - die ik maar half kon volgen, omdat dochter appte dat ze na een optreden bij foodtruck festival Trek met een lekke band langs de kant van de weg stond. En toen suggereerde Jeroen Pauw daarna ook nog eens dat mijn leven wel heel erg mislukt moest zijn met een homoseksueel kind…

Nee, meneer Pauw, mijn leven was niet volledig aan gort toen mijn oudste kind, nu alweer 7 jaar geleden, vertelde dat hij zijn leven met een man wilde delen. Er overkwam mij geen onnoemlijk leed, de zon kwam de volgende dag gewoon weer op, zoals hij die desbetreffende avond ook onder was gegaan. Niks aan de hand.

Leed?

Ik zeg het u even, want nou ja, ik keek dus de voorronde van het Songfestival afgelopen donderdag en daardoor bleef ik daarna in uw programma hangen. De blije zwangere meisjes Scarlet en Joyce waren te gast (ze staan maandag trouwens ook in de krant) en toen u hoorde dat Joyce een zus heeft die óók lesbisch is, stelde u de toch ietwat ongemakkelijke vraag: “Had je niet het gevoel dat je huis door ontzettend veel leed werd getroffen?”

En dat betrek ik dan toch op mezelf, als moeder van een homoseksuele zoon.

‘Nou schat, vertel...’

Stom misschien, want vooralsnog is er maar een van mijn drie kinderen van de andere kunne. Zijn zus heeft zich afgelopen week verloofd met een langharige gitarist uit Enschede en mijn Jongste is voorlopig nog van geen enkele kunne.

Het kan wat hem betreft nog alle kanten op. Ook die van zijn broer dus. En wat dan? Dan trekken we gewoon een wijntje open en zeggen we: “Nou schat, vertel, hoe heet hij?” Net zo gemakkelijk als wanneer het toch een zij wordt.

Ze schuiven allemaal aan

Ik moet zeggen, ik vind het allemaal wel gezellig, die kleurrijke goegemeente aan de eettafel. Of, duidelijker gesteld, hangend op de bank vanavond. Want hallo, het is wel de finale van het Eurovisie Songfestival, dan schuiven ze allemaal aan.

Oudste met geliefde en een voorraad vrienden in alle soorten en maten (homo, hetero, mannetjesputters, meisjes-meisjes), Jongste die samen met mij de catering verzorgt en de verloofde dochter zonder wederhelft, want die moet ergens zelf leuk gaan doen op een podium (heel toevallig, altijd tijdens de Songfestivalfinale en nooit tijdens het WK voetbal, we verdenken hem van boze opzet).

Geen oma

Ja zeggen mensen dan, maar misschien word je wel nooit oma als je kind homoseksueel is. Ja, dat kan. Zou jammer zijn. Maar ik word ook nooit oma als mijn kind onvruchtbaar is of simpelweg geen kinderwens heeft. Althans niet van een biologisch kleinkind. Want er kan altijd geadopteerd worden. Ook door mijn oudste en zijn vriend.

Ondeugende oogjes

Afijn, terug naar het Songfestival. We gaan eerst kaasfonduen en daarna maak ik regenboogcupcakes en oranje sangria. Alle commotie over de krumpende dansers ten spijt: als puntje bij paaltje komt, zijn we vanavond allemaal Team Waylon, toch? Ondertussen ga ik de hele avond op Jongste letten. Gaat-ie rechtop zitten bij de meisjes in hotpants of wordt ie juist alerter van de ondeugende oogjes van Alexander Rybak?

Gewoon uit nieuwsgierigheid, want verder zal het me worst wezen (reminder aan mezelf: kaas- en worstplankje maken voor tijdens de puntentelling). Verder hoop ik dat het meiske uit Australië een ander jurkje aan mag. Het niemendalletje van gekleurde folie deed haar geen goed. En dat er over het algemeen iets minder vals gezongen wordt dan afgelopen donderdag. Hoewel, des te beter voor Team Waylon natuurlijk. En mocht u daar ook toe behoren, bij deze mijn recept voor oranje sangria.

Oranje sangria

Nodig: 100 ml cointreau, 100 ml wodka, 200 ml sinaasappelsap, 1 fles prossecco. Verder: 1 appel, 1 sinaasappel, handvol groene pitloze druiven, 100 g aardbeien.

Snijd al het fruit (met schil) in dunne schijfjes, doe het in een kom en giet de wodka en cointreau erbij. Laat de smaken goed intrekken (ongeveer 2 uur in de koelkast). Schep het fruit met de drank in een glazen kan, doe het sinaasappelsap erbij en giet heel voorzichtig (kan schuinhouden) de wijn erbij. Even roeren, flink veel ijs erdoorheen en klaar. Kom maar door met je Outlaw in Em!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.