Vrouw/Praat Mee
1373188673
Praat Mee

Praat mee

Praat mee: Mogen kinderen zonder kindervaccinaties naar de opvang?

Mogen ouders hun kind(eren) zonder kindervaccinaties gewoon naar de opvang brengen?

Mogen ouders hun kind(eren) zonder kindervaccinaties gewoon naar de opvang brengen?

Steeds meer ouders kiezen ervoor hun kinderen niet te vaccineren tegen ziekten als kinkhoest, polio en mazelen. Ongevaccineerde kinderen kunnen hierdoor mogelijk een gevaar zijn voor andere kinderen. Mogen kinderen zonder kindervaccinaties dan wel naar de opvang?

Mogen ouders hun kind(eren) zonder kindervaccinaties gewoon naar de opvang brengen?

Mogen ouders hun kind(eren) zonder kindervaccinaties gewoon naar de opvang brengen?

Het RIVM vaccineert kinderen tegen ziekten als kinkhoest, polio, pneumokokkenziekte, bof, mazelen en rodehond. Deze ziekten kunnen voor jonge kinderen namelijk erg gevaarlijk zijn.

Risico’s

Baby’s kunnen door kinkhoest een zuurstoftekort of hersenbloedingen krijgen, waardoor hersenbeschadiging kan optreden. Polio kan tot verlammingen leiden en de pneumokokkenziekte tot ernstige longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Dit zijn allemaal ziekten die dankzij ons vaccinatieprogramma nauwelijks in onze samenleving voorkomen.

Ondanks dat het RIVM de risico’s van niet-vaccineren blijft communiceren, kiezen veel ouders er toch voor om hun kinderen niet in te enten. Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat 51 procent van de onderzochte ouders afgelopen jaar hun kinderen (waarschijnlijk) niet heeft laten vaccineren. De ouders maken zich namelijk zorgen over de mogelijke bijwerkingen op de langere termijn. Een ander argument is dat ’kinderen minder risico zouden lopen om ernstig ziek te worden dan volwassenen’.

Wetsvoorstel

In sommige gevallen raadt de GGD vaccineren af, bijvoorbeeld wanneer het kind medicijnen gebruikt die invloed hebben op het afweersysteem, een ernstige ziekte heeft of in het verleden overgevoelig reageerde op een vaccinatie.

Het risico bestaat echter dat ongevaccineerde kinderen bacteriën en virussen doorgeven, die gevaarlijk kunnen zijn voor andere kinderen. De Tweede Kamer wilde in 2020 dan ook vastleggen dat kinderopvangcentra deze niet-gevaccineerde kinderen zouden mogen weigeren. Dit wetsvoorstel is echter verworpen door de Eerste Kamer, omdat het te veel ophef veroorzaakte.

Praat mee

Wat vind jij? Mogen ouders hun kind(eren) zonder kindervaccinaties gewoon naar de opvang brengen? Of zouden opvangcentra de mogelijkheid moeten hebben om deze kinderen te weigeren? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebookpagina!

Tanja vindt de situatie verontrustend, maar begrijpelijk.

Deze Twitter-gebruiker meldt dat de gevolgen van ‘vergeten ziekten’ alsnog ernstig kunnen zijn.

Fleur heeft spijt dat ze haar kinderen heeft laten vaccineren.

Meer VROUW

Wil je niets van VROUW missen? Speciaal voor de trouwste lezeressen versturen we elke dag een e-mail met al onze dagelijkse hoogtepunten. Abonneer je hier.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.