Vrouw/Praat Mee
1375028345
Praat Mee

Tinderen voor kinderen... Mag jouw kind dat?

Een tiener kijkt op haar mobiel

Een tiener kijkt op haar mobiel

Omdat kinderen onder de 18 niet meer op Tinder mogen, hebben 13-plussers Yellow ontdekt. Een profiel op datingapp Yellow aanmaken is kinderlijk eenvoudig. Zie jij een geel icoontje op de telefoon van je tiener? Ga dan tijdig het gesprek aan!

Een tiener kijkt op haar mobiel

Een tiener kijkt op haar mobiel

Voor dit verhaal maakte ik binnen een paar minuten een profiel aan op de datingapp. Een jeugdfoto van mezelf volstond. Er was geen check toen ik beweerde dat ik in 2002 was geboren. Ik schrok er zelf een beetje van hoe snel de knappe Giovanni (16) op mijn schermpje verscheen of Kas (16) met zijn gespierde torso. Ik kan me voorstellen dat het ook heel wat mensen trekt met minder goede bedoelingen. Ik vind het dan ook geen fijn idee als mijn zoon (14) er tussen zou staan.

Onderscheid maken

Ik zat in mijn single jaren een tijdje op Tinder en ik had best wat (date-)ervaring nodig om te weten dat sommige profielen echt te mooi zijn om waar te zijn. Dat er heel veel engerds tussen zitten. En de meeste tieners kunnen dat onderscheid volgens mij helemaal niet maken!

Dus toch nog maar even veldwerk gedaan en ook bij de meisjes gekeken. Ik zag intieme kiekjes in bad- en slaapkamer. Ik kan me niet voorstellen dat een ouder daar blij mee is. Wat was er ook alweer mis met een schoolvriendje of buurjongen?

Geen achtergrondchecks

In het feit dat er geen achtergrondchecks worden uitgevoerd schuilt dan ook het gevaar aldus deskundigen. Justine Pardoen geeft in het AD advies hoe je er mee moet omgaan: "Verbied je kind niet direct er gebruik van te maken, maar praat er over."

"Stel open vragen die beginnen met: 'Wat zou jij doen als...?' Laat ze die hardop beantwoorden. Het is goed als kinderen het zichzelf horen zeggen." Opvoedkundige Marina van der Wal in datzelfde artikel: "Probeer er achter te komen waarom ze graag op een datingapp zitten. Ben niet laconiek, maar geïnteresseerd."

Praat mee

Wat vind jij? Mag jouw kind daten via een app als Yellow? Hoe ga jij ermee om als je ziet dat je kind het doet? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.