Vrouw/Praat Mee
1377311895
Praat Mee

Er zijn legio anticonceptiemiddelen Wat gebruik jij en waarom?

Voorbehoedsmiddelen genoeg, wat kies jij?

Voorbehoedsmiddelen genoeg, wat kies jij?

Eens in de zoveel tijd regent het horrorverhalen over anticonceptiemiddelen. Vorige week was het weer raak. Over de afgelopen vijfentwintig jaar zouden er zo'n 77 vrouwen zijn overleden door het gebruik van de pil. Schrikken we van die verhalen, of valt het eigenlijk allemaal wel mee?

Voorbehoedsmiddelen genoeg, wat kies jij?

Voorbehoedsmiddelen genoeg, wat kies jij?

Van alle anticonceptiemiddelen is de anticonceptiepil nog steeds het meest populair, zo blijkt uit de cijfers. De pil - zoals het middel in de volksmond heet - wordt geslikt door 47% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd - zo meldt Rutgers. Ook het hormoonspiraaltje wint de laatste jaren aan populariteit.

Vijf vrouwen, vijf keuzes

Maar er zijn natuurlijk ook nog de onbekendere methodes om een conceptie te voorkomen. Vijf vrouwen maakten ieder een andere keuze en vertellen aan De Telegraaf waarom ze voor een specifiek middel kozen.

De pil: altijd tevreden geweest

Alle negatieve berichtgeving rondom de pil doet Anne Benning (25) weinig. Zij slikt hem al zo'n tien jaar en is niet van plan daarmee te stoppen.

Anne: "Toen ik een jaar of zestien was, begon ik met de pil. Ik had een relatie en dit leek mij en mijn ouders verstandig. Daarnaast was ik altijd al redelijk zwaar ongesteld en ik hoopte dat de pil daar verandering in zou brengen. De huisarts schreef hem voor en omdat ik altijd tevreden ben geweest, heb ik nooit nagedacht over andere methodes.”

Spiraaltje: waarom zou ik me druk maken?

Iemand bij wie de pil niet werkte, is Lily Prollius (27). Ze slikte de pil sinds haar achttiende, maar moest er destijds al snel mee stoppen. Ze kreeg hier namelijk migraine van en ook werd ze er niet gezelliger op.

Lily: "Daarna gebruikte ik een hele tijd niets. Omdat ik single was, was dit geen probleem. Toen ik een vriend kreeg, moest ik echter weer op zoek naar een geschikt voorbehoedsmiddel. De huisarts raadde mij daarom het Mirena-spiraal aan, omdat de hormoonafgifte daarvan plaatselijk is. Het nieuws dat het waarschijnlijk toch niet alleen plaatselijk hormonen afgeeft, doet mij niet zoveel. De hoeveelheid hormonen die door je lichaam gaat, zal vast meevallen. Ik ben heel erg tevreden, dus waarom zou ik mij druk maken?”

NuvaRing: zelf inbrengen

Ook het hormoonspiraaltje is niet voor iedereen geschikt. Judith Webber (42) gebruikte jarenlang de Mirena-spiraal. Tot ze twee jaar terug heftige buikkrampen kreeg, waarvan ze vermoedde dat die door haar spiraaltje kwamen, moest ze op zoek naar een alternatief.

Judith: "De pil viel meteen af, want ik wilde niet dat de hormonen door mijn hele lichaam zouden gieren. Na een korte zoektocht kwam ik terecht bij de NuvaRing. Dat is een ring die je zelf iedere maand inbrengt. De hormonen die erin zitten, worden meteen afgegeven op de plek waar ze moeten zijn.”

Implanon: staafje in bovenarm

Uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen, blijkt dat in de afgelopen tien jaar het aantal gebruikers van de Implanon bijna is verviervoudigd. Lieke de Bruijn (32) snapt dat helemaal. Ze heeft het staafje nu al voor de derde keer in haar bovenarm laten plaatsen. Lieke: "Die populariteit komt denk ik door mond-tot-mond reclame. Dat merk ik ook in mijn eigen vriendengroep. Omdat ik zo positief ben over Implanon, willen vriendinnen het ook proberen.”

LadyComp: zelf je temperatuur meten

Huisartsen raden nog bijna altijd de reguliere anticonceptiemiddelen aan, maar als die allemaal niet bij je passen, moet je zelf op zoek gaan naar een alternatief. Zo kwam Madelief van de Beek (21) uit bij de LadyComp. Madelief: "Hiermee meet je iedere dag je temperatuur. Aan de hand daarvan laat het apparaatje zien wanneer je vruchtbaar bent en wanneer juist niet. Op die manier weet je precies wanneer je extra bescherming moet gebruiken. Ik vind het jammer dat huisartsen vaak zeggen dat deze methode niet betrouwbaar is, want als je het nauwkeurig bijhoudt, dan werkt het net zo goed als de pil.”

Gebruik wat bij jou past

Apotheker Annemieke Horikx krijgt regelmatig vragen van vrouwen die vanwege het enorme aanbod aan anticonceptiemiddelen, door de bomen het bos niet meer zien. Volgens haar zijn alle opties tegenwoordig ongeveer even betrouwbaar. Annemieke: "Die één duizendste procent verschil maakt écht niet uit. De pil is nog wel altijd het populairst, maar de andere anticonceptiemiddelen zijn zeker in opkomst."

"Alles heeft voor- en nadelen. Een nadeel van de pil is bijvoorbeeld dat hij niet meer betrouwbaar is als je diarree hebt of moet overgeven. Daar heb je met een NuvaRing, een spiraaltje of een implantaat geen last van. Je moet gewoon goed kijken wat past bij jouw levensstijl en bij jou als persoon."

Horrorverhalen zijn uitzonderingen

Annemieke vervolgt: "Is je bijvoorbeeld slordig bent, dan moet je bij jezelf nagaan of - bijvoorbeeld - de pil of LadyComp bij jou passen. Daar komt namelijk flink wat discipline bij kijken en als je het iedere ochtend vergeet, dan heb je er vrij weinig aan. Verder raad ik vrouwen die roken, al wat ouder zijn of overgewicht hebben, liever geen gecombineerde pil aan. Datzelfde geldt voor vrouwen die gevoelig kunnen zijn voor hart- en vaatziekten."

"Slechts één op de vijfduizend pil slikkende vrouwen krijgt trombose. Als je de pil al jaren slikt, is het risico nog kleiner. Omdat de kans op trombose het hoogst is in het eerste jaar dat je de pil gebruikt, heb je daarna de natuurlijke selectie bij wijze van spreken al doorlopen. Natuurlijk kun je wat hoofdpijn of gevoelige borsten krijgen, maar dat geldt voor bijna iedere methode. De bijwerkingen krijg je door de hormonen en die zitten in vrijwel elk anticonceptiemiddel. De horrorverhalen die je soms hoort, zijn dus uitzonderingen", zo sluit de apotheker af.

Praat mee!

Welk voorbehoedsmiddel gebruik jij? En waarom? Heb jij goede of misschien slechte ervaringen gehad met de anticonceptiepil, NuvaRing, Mirena-spiraal of Implanon? Praat hierover mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.