Nieuws/Vrouw
1377547063
Vrouw

‘Anticonceptie kopen op Marktplaats: doe het niet!’

De Inspectie Gezondheidszorg gaat onderzoek doen naar de illegale verkoop van de anticonceptiepil op Marktplaats. Daar wordt de pil Microgynon 30 en de daarvan afstammende pil ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg aangeboden wegens een tekort bij apotheken. Maar hoewel er nog steeds problemen zijn met de levering van de pil, raden apothekers sterk af de pil via het internet te kopen.

“We hanteren de verklaring van de brancheorganisatie voor apothekers, de KNMP,” vertelt een medewerker van de Amsterdamse Farmadam Apotheek ons als we hen vragen naar de problematiek rondom de pil.

“Die is heel simpel: de pil is een geneesmiddel dat op recept wordt verstrekt. Verkoop via Marktplaats is dus verboden en is iets wat wij absoluut niet willen stimuleren.”

Vervalste middelen

Quirine Tacken, woordvoerster van KNMP, bevestigt dit en legt ook uit waarom het verbod er is: “Receptgeneesmiddelen die online worden verkocht, zijn vaak vervalst. De stof die er in zou moeten zitten, zit er regelmatig niet in. Het medicijn werkt dan niet.”

“Soms zit er een andere stof in dan er op de verpakking staat en kun je daardoor last krijgen van - soms zelfs ernstige - bijwerkingen,” vervolgt Tacken. “En soms ook zit er minder werkzame stof in dan er op de verpakking staat. Hierdoor werkt het medicijn minder goed. Als je via je eigen apotheek medicijnen bestelt, weet je zeker dat deze veilig voor je zijn.”

Problemen opgelost

De problemen rondom de levering van de pil zijn helaas nog niet opgelost, bevestigt Tacken aan VROUW. “Het gaat gelukkig niet om alle anticonceptiepillen, maar wel om de meest gangbare, namelijk de combinatiepil, met de werkzame stoffen ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15mg. Volgens Farmanco, het KNMP-meldpunt voor geneesmiddeltekorten, hebben een paar fabrikanten laten weten dat zij eind deze week (week 47) nieuwe voorraden hebben.”

“Een aantal andere fabrikanten kan echter nog niet leveren. De geneesmiddelengroothandels gaan de nieuwe voorraden gequoteerd over apotheken verdelen. De problemen zijn dus nog niet meteen voorbij.”

Andere opties

Wat moet je dan doen als jouw pil op dit moment niet of nauwelijks voorradig is en plekken als Marktplaats geen optie zijn? “Dan zijn er ook andere anticonceptiepillen beschikbaar,” aldus Tacken.

“Het is alleen wel van belang dat je goed met je arts bespreekt welke geschikt is voor jou. De apotheker kan daarbij goed adviseren. Ook zijn er uiteraard andere voorbehoedsmiddelen beschikbaar dan de pil, maar ook daarbij is het van belang om in goed overleg met je huisarts een beslissing te maken.”

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook iets kwijt op VROUW.nl?

Dat kan hier

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.