Vrouw/Columns & Opinie
1382613838
Columns & Opinie

'Ze weigert zichzelf te waarderen'

Vrouw met laag zelfbeeld

Vrouw met laag zelfbeeld

Het is een verschijnsel dat vooral bij vrouwen voorkomt. Mannen zijn, hoe zij ook zijn, doorgaans heel tevreden met zichzelf en kunnen al een intens gevoel van grootheid ervaren wanneer zij er alleen maar aan denken om zichzelf in te schrijven bij een sportschool.

Vrouw met laag zelfbeeld

Vrouw met laag zelfbeeld

Vrouwen daarentegen doen eerder het omgekeerde: ook al presteren zij op alle fronten maximaal, dan nog presenteren zij zichzelf als mislukt.

Totale afwijzing

Ik heb het over zelfhaat, een vorm van totale afwijzing die alleen de eigen persoon betreft. Zo heeft Janneke al jaren een goedlopende kapsalon, leuke vriendinnen en een voorkomen waar menig andere vrouw jaloers op zou zijn. Zij leeft gezond, gaat alleen op reis en steekt veel van haar extra geld in projecten voor kansarme kinderen.

Met enige regelmaat zit zij tegenover mij voor een therapeutisch gesprek. Zij heeft een teleurstellende relatie achter de rug; met een man die wel goed kon vrijen, maar verder alleen maar financieel van haar profiteerde. Zonder al te veel tijd te rekken, heeft zij hem de deur uit gezet, waarna hij onmiddellijk een andere vriendin nam.

Domme gans

Natuurlijk heeft zij last van liefdesverdriet, maar typisch voor Janneke is om te zeggen: 'Wat ben ik ook een domme gans om mij zo voor de gek te laten houden; en dan ook nog te bedenken dat ik hem soms best mis!'.

Ondertussen is Janneke wel weer aan het 'tinderen', laat mij wat foto's zien van mannen die zij geliket heeft en zegt: 'Ik zie er wel weer tegenop om te daten. Ook omdat ik bang ben dat ik veel te hoge eisen stel; een verwend trutje ben dat geen genoegen neemt met minder'.

Slachtoffergedrag

Als ik haar complimenteer met de manier waarop zij zich boven haar liefdesverdriet uit probeert te worstelen, kijkt zij mij ongelovig aan: 'Ik denk eerder dat ik wat slachtoffergedrag vertoon, vooral omdat ik de laatste tijd zo veel huil'.

Net als heel veel andere vrouwen, weigert Janneke om zichzelf te waarderen. Deze weigering kent haar oorsprong in angst; de angst om voorbijgelopen te worden als blijkt dat anderen haar als zelfverzekerd en zelfredzaam zien. Daarom zijn diezelfde vrouwen vaak net als meisjes van 10; al giebelend in de hoop op een beetje aandacht.

Deze column van Jeffrey Wijnberg komt uit De Telegraaf, pagina VROUW. Elke maandag lees je daar Jeffrey's nieuwste column.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.