Nieuws/Vrouw
1382750568
Vrouw

Stel eens wat vaker een vraag aan de kapper!

Beautycollega Enith komt als beauty-expert van VROUW niet alleen in VROUW Magazine elke week met mooi beautynieuws, ook op de redactie geeft ze zo nu en dan een nuttige tip op beautygebied. En die willen we jou natuurlijk niet onthouden. Enith stelde - net als eerder onze VROUW-eindredacteur Mariët - moeilijke vragen aan de kapper, zodat je eenmaal ter plekke niet voor verrassingen komt te staan.

Het is lente! Een prima moment voor een bezoekje aan de kapper. Maar wat als je haar tóch weer te kort wordt geknipt of de kleur niet helemaal uitpakt zoals het voorbeeldplaatje? Met deze eerlijke antwoorden van drie verschillende kappers wordt een bezoek aan de salon wellicht een groter succes.

1. De laatste keer dat een collega bij de kapper naar buiten liep moest ze huilen, omdat ze zo ongelukkig was met het resultaat. Wat moet je doen als het helemaal niet naar je zin is?

Vincent Langedijk, creative director van salon Elandsgracht en Zuidas in Amsterdam: "Ik zou het zeker aangeven als je nog enigszins je emoties kan bedwingen. Anders de dag erna bellen en rustig uitleggen wat je verwachting was en het resultaat. Geef ook aan dat het vertrouwen weg is en dat je er bijvoorbeeld nog wel even naar wilt laten kijken en een advies wil van één van de meest ervaren kappers in de salon. Ik zou dus niet meteen naar een andere salon rennen, want die weten de geschiedenis niet."

2. Ik wil mijn haar niet korter, maar beter in model geknipt. Toch kom ik vaak terug met een te kort kapsel. Hoe voorkom je dat?

Kimm Koffijberg, eigenaresse, kleurspecialist en master-stylist van Koffijberg Hairdressers: "Vertel je kapper, voordat het haar gewassen wordt, dat je met droog haar wilt laten zien welke lengte je goed vindt en welke delen van je kapsel je minder goed vindt. Vaak is dat in nat haar niet goed uit te leggen. Laat de kapper vervolgens uitleggen wat hij of zij van plan is. Is dat niet duidelijk, vraag of het nog een keer uitgelegd kan worden. Ik denk dat het belangrijk is dat je eerlijk bent over je ervaringen en dat je de kans krijgt om je verhaal te doen. Een adviesgesprek mag echt wel vijf tot tien minuten duren. Het moet ook echt een gesprek zijn, dus niet alleen het verhaal van de klant over hoe deze het geknipt wil hebben."

3. Ik heb een kapper die te veel kletst. Hoe kan ik gewoon van mijn me-time genieten zonder dat ik iemand beledig?

Vincent: "Vraag om een magazine en en een kop thee en zeg dat je het heerlijk vindt om even rustig bij de kapper te kunnen zitten zonder al die herrie aan je hoofd. Of ga gewoon lekker VROUW magazine lezen!"

4. Mijn kinderen moet ik soms behandelen tegen luizen. Stel dat ik ze heb en bij de kapper zit?

Kimm: "Als je zeker weet dat je ze hebt, moet je de afspraak afzeggen. De kapsalon kan het risico niet lopen dat er meerdere mensen luis krijgen. Weet je het niet, dan zal de kapper je hier discreet op moeten wijzen en een nieuwe afspraak met je inplannen. Schaam je alsjeblieft niet wanneer het toch een keer gebeurt. Wij kappers weten echt wel dat het schering en inslag is wanneer je kinderen op school zitten. Heb alleen wel begrip voor het feit dat de kapper jou op dat moment niet kan helpen. Het niets persoonlijks is."

5. Mijn haarkleur is altijd prachtig als ik het net heb laten kleuren in de salon. Maar hoe kan ik dat zelf als ik niet iedere drie weken bij de kapper wil zitten voor mijn uitgroei?

Kimm: "Tja, zelf kleuren zal ik niet adviseren, omdat de kleur niet matcht met wat er in de drogisterij te koop is. Er zijn verschillende oplossingen. Wij bieden bij ons in de salon een tussentijdse uitgroeibehandeling aan, waarbij je binnen vier weken na de kleuring alleen even voor de uitgroei komt tegen een gereduceerd tarief. Het kost je minder en de kleur is wel weer net zo mooi. Ook kun je tussendoor met een gekleurd haarpoeder uw uitgroei aantippen. Een soort wenkbrauwpoeder, maar dan voor het haar. Met een kwastje breng je dit aan op de zichtbare uitgroei. Na een wasbeurt is het er weer uit. Kun je heel handig zelf doen!"

6. Ik heb krullen en vaak klitten in mijn haar. Wat moet ik doen als ik een knoop niet uit mijn haar krijg?

Simcha Roedema, krullenspecialist en eigenaresse van Simcha & Friends: "Je kunt last van klitten hebben, omdat het haar lang niet geknipt is. Dan zijn de punten poreus en droog. Andere redenen waardoor je haar kan gaan kitten zijn beschadigingen door de zon, medicijngebruik of hormoonschommelingen. Ga dus regelmatig naar de kapper (minimaal vier keer per jaar), zodat de conditie optimaal blijft. Om een klit te verwijderen kun je een spraycondtioner gebruiken. Deze breng je aan op nat haar, zodat je makkelijker door de punten kunt borstelen. Een haarolie kan ook. Dit maakt het haar zachter, waardoor je klitten op een rustige manier kunt doorkammen. Maar let op, of je nou een sprayconditioner of een olie gebruikt, het dient alleen op nat haar uitgekamd te worden. Van borstelen op droog haar maak je de knopen vaak nog veel erger. En gebruik na het wassen altijd een lekkere conditioneer of masker om het te voorkomen."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.