Nieuws/Vrouw
1383456138
Vrouw

Obstipatie op vakantie... Kak!

Meisje met wc-rol op camping

Meisje met wc-rol op camping

Overdag lig je op het strand, zwem je wat in de zee of slenter je door een dorpje. ’s Avonds doe je een van die gezellige restaurantjes op de boulevard aan. Kortom, je hebt een topvakantie. Er is slechts één probleem: je kunt niet naar de wc. Kak!

Meisje met wc-rol op camping

Meisje met wc-rol op camping

Hoe komt dat toch? En belangrijker nog: wat doe je eraan? We vroegen het Nienke Tode-Gottenbos, darmfloratherapeut, voedingskundige én schrijfster van De poepdokter. De oorzaak van niet naar de wc kunnen op vakantie is volgens haar vaak een combinatie van factoren.

Kwetsbaar

Nienke: "Ik denk dat zo’n 75 tot 90 procent van alle vrouwen last heeft van het 'Niet mijn eigen wc-syndroom'. Dat is een instinctief iets. Vroeger was je, als je ging zitten poepen, kwetsbaar voor roofdieren en andere vijanden. Poepen gaat daarom het makkelijkst in een veilige, vertrouwde omgeving. En in van die wc-hokjes op de camping voel je je nu eenmaal vaak niet helemaal op je gemak."

Voor een verrassingsaanval op de wc hoeven we tegenwoordig niet meer te vrezen. Volgens Nienke ligt de oorzaak vooral bij het taboe dat rust op poepen. Herkenbaar… Want wat nou als iemand jouw drol in de wc hoort plonzen, je een windje laat ontsnappen of je ontzettend stinkt?

Hurkhouding

Nienke: "Daarover maken vooral vrouwen zich vaak druk. Suf eigenlijk, want als er één ding is waarvan je met zekerheid kunt zeggen dat iedereen het doet, is het poepen. Wat mij altijd helpt, is mijn vakantiemandje. Die gaat altijd mee en is gevuld met toiletpapier, andere toiletitems en een koptelefoon.

Naar de wc gaan gaat makkelijker als je een hurkhouding aanneemt. Dat komt doordat er een band rond je darmen zit die niet helemaal ontspant als je 'gewoon' op de wc zit. Zodra ik ga zitten, zet ik mijn voeten daarom op het mandje. Vervolgens zet ik mijn koptelefoon op - zodat ik in ieder geval mezelf niet hoor - en ben ik er helemaal klaar voor."

Vezels

Naast psychologische redenen is er ook een lichamelijke oorzaak. Nienke: "Restaurants focussen zich voornamelijk op vlees en patat en als je met zo’n campingstelletje zit te klooien om een eenpansgerecht in elkaar te draaien, bevat dat over het algemeen ook niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten.

De vezels in groenten hebben veel meer effect op je darmen dan die in volkoren producten en mogen zeker tijdens de vakantie dus niet worden vergeten." Het tekort aan groenten én het feit dat de meeste vakantiegangers overschakelen op wit - vaak stokbrood - zijn volgens Nienke de hoofdredenen van het hoge aantal vrouwen met obstipatieklachten.

Chiazaad en (kokos)melk

"Het liefst eet je zo min mogelijk brood, zeker als je snel klachten hebt. Fruit is in het buitenland vaak stukken goedkoper en als je in een hotel verblijft, kun je er tussen de middag ongetwijfeld een lekkere salade uitkiezen.

Wat ook kan helpen is een puddinkje van chiazaad en wat (kokos)melk, dat je een nachtje in de koelkast zet. Chiazaad zit vol onoplosbare vezels die als een soort bezem door je darmen gaan en een seintje geven dat het tijd is om te gaan knijpen. Niet vergeten om hier flink wat water naast te drinken, anders werkt het juist averechts."

Laxeermiddel

Kun je na bovenstaande tips nog steeds niet? Dan moet je misschien een laxeermiddel overwegen. Nienke: "Soms moeten je darmen gewoon even op gang geholpen worden. Wat mij betreft is een laxeermiddel een laatste optie, want fijn is het natuurlijk niet om tijdens je vakantie een dag gekluisterd te zijn aan de wc.

En last but not least is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Hoe langer je erover doet, hoe droger en moeilijker het wordt. Probeer dus, zodra je iets voelt opkomen, naar de wc te gaan. Maak je vooral niet te druk om wat anderen ervan denken. Dat is het mooie van vakantie: Die mensen zie je toch nooit meer!"

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder (vakantie)verhaal te vertellen?

Dan kan dat hier...

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.