Vrouw/Columns & Opinie
1383700653
Columns & Opinie

Beste mijnheer de rechter, wildplassen doen wij niet voor de lol

Beste mijnheer de rechter, Nederland keek er al weken naar uit: de rechtszaak van het jaar. Want misschien zag u het als een futiliteit tussen écht belangrijke zaken, maar voor ons vrouwen werd er genadeloos besloten over ons recht tot het ledigen van de blaas.

Ik heb er een nachtje over geslapen. Soms werkt het fantastisch om, verhit door de gemoederen, de emotie van je af te schrijven, maar in dit geval heb ik de volstrekte absurditeit even 'een plekje moeten geven'. De uitspraak over de wilplassende vrouw moest even bezinken.

Aandrang-des-doods

Alvorens ik losbarst, wil ik u meenemen naar Amsterdam, een jaar of vijf, zes geleden. Ik was met twee vrienden naar De Parade geweest en we liepen terug naar de auto, ergens ver weg. Ik zal er geen doekjes om winden, ik had een wijntje op. Dat mocht, ik was niet de BOB én ook nog eens 18-plus.

Zo'n vijf minuten lopen van het Parade-terrein af, was de lichte aandrang tot plassen uitgegroeid tot een tranentrekkende allesoverheersende aandrang-des-doods. Dat kan soms gebeuren, onaangekondigd. Iedere vrouw heeft dit wel een keer in haar leven gehad.

Gehurkt in een perk

Je kunt niet meer denken, het zweet staat op je bovenlip en bij iedere stap die je zet of beweging die je maakt, weet je het zeker: je blaas scheurt zo open en je zal sterven aan een inwendige urinevergiftiging. Ofzo.

Nou, dat had ik dus. In de verste verte uiteraard geen openbaar toilet te vinden. Ik deed wat Geerte Piening deed, uit pure nood. Ik ging gehurkt in een perk zitten en plaste 'wild', tot hilariteit van mijn twee vrienden.

Plasgerei

Waarom ik dit vertel? Beste rechter, wildplassen is iets wat vrouwen ab-so-luut niet doen voor de lol. Waar het bij veel mannen nogal een prestigedingetje is om het plasgerei uit de broek te halen en er een krachtige wie-piest-het-verst-straal mee te vormen, is het voor ons vrouwen een heel stuk minder stoer.

Allereerst moet de broek uit en moeten we hurken. Daardoor heeft iedereen die het vizier op je rug heeft, vol zicht op je blote billen en met een beetje scherp oog gluren ze ook nog eens je ondergoed in. Ik denk dat ik voor de meeste vrouwen spreek als ik stel dat we ons liever niet door onbekende passanten in ons ondergoed laten begluren.

Op de rand brug

Als het grote plassen dan aanvangt, hebben we de grootste moeite om kleding, schoenen en handtas droog te houden. We rukken en trekken wat aan kleding, zetten onze voeten zo ver mogelijk bij ons vandaan en proberen onze balans te houden. Het is onbegonnen werk.

En waar jullie mannen met wat licht afschudwerk of een paar keer afkloppen op de rand van de brug de druppels wel zo'n beetje kwijt zijn, zit er voor ons niets anders op dan de broek weer aan te trekken en de kleddernatte consequentie voor lief te nemen.

Resterende charme

Het is de hel, mijnheer de rechter, dat wildplassen. Ik deed het en ik weet er alles van. Ik verloor daar in dat gras ergens bij de Utrechtse Brug alle nog resterende charme. Maar o, wat was ik opgelucht.

Vertel nou eens eerlijk, waar was u bang voor? Dat half vrouwelijk Nederland alles maar te pas en te onpas in winkelstraten en uitgaansgebieden zou laten lopen na een andere uitspraak? Ik durf met een aan zekerheid grenzende stelligheid te beweren dat dát niet het geval is.

Verhoogde hartslag

We doen het namelijk alleen in geval van extreem hoge nood. Was het een stukje onverwerkt verdriet van een boete die u zelf misschien als rechtenstudent kreeg? 'Ik een boete, dan Geerte ook een boete?' Wat dacht u nou zelf, toen u zei dat Geerte maar een urinoir had moeten opzoeken?

Dat iemand dat serieus zou nemen? Een urinoir! Ik tik het nu weer met verhoogde hartslag en trillende vingers. Daar kunnen wij vrouwen NIETS mee, mijnheer de rechter! Aangezien een urinoir niet is gemaakt voor vrouwen.

Onze billen

Wij peinzen er niet over om onze billen ietwat over de door mannen ondergezeken rand van een plasbak te hangen. Want dat moet dus; we moeten er half in gaan zitten. Je mag dan wel meteen een afspraak bij je huisarts maken voor de bestrijding van allerhande bacteriële infecties!

En misschien is het handig om de anatomie van de vrouw toch eens wat beter onder de loep te nemen, want ook staand gaat ons dat niet lukken. Het is niet anders. We zijn gewoon niet gelijk aan mannen.

Urinoirplassen

90 Euro moet Geerte betalen. De staatskas wordt gespekt met 90 euro van een vrouw die alleen maar even moest plassen. Niets baldadig gedrag, al helemaal geen opruiend 'poepen in een portiek', gewoon plassen op straat, omdat het nergens anders kon.

En nu heeft u de poppen aan het dansen gekregen. Vrouwen zijn kwaad en komen in opstand, berg u. Vrijdag 22 september is er een event gepland: urinoirplassen op het Leidseplein. Inmiddels claimen 4,6 duizend vrouwen te gaan. Ik hoop het zo.

Flinke inhaalslag

Ik hoop zo dat het geen lukraak gegil is, dat er écht een statement wordt gemaakt. Desnoods door allemaal gehurkt in de binnenstad te gaan zitten. Als we het afzetten tegen álle keren dat mannen het hebben laten lopen, hebben wij nog een flinke inhaalslag te slaan.

Beste rechter, u zal - als trots man - vast niet op uw besluit terugkomen. U vond het een wijs besluit, u had er zelfs over nagedacht. Ik hoop dat u er de rest van uw leven op momenten van extreem hoge nood aan denkt. Aan die arme Geerte Piening die geen andere uitweg zag en dat moest bekopen met een vette bekeuring. Wat.Een.Gezeik!

Hester

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.