Vrouw/Columns & Opinie
1383758546
Columns & Opinie

Zullen we het net als de Oranjes doen en schermloos vakantie vieren?

Journalist Hester Zitvast schrijft over dat wat haar opvalt in het nieuws. Dit keer over de schermloze vakantie van de Koninklijke familie. Een schermloze vakantie, ik denk dat dit voor de meeste ouders zowel als muziek in de oren klinkt, als dat het als de absolute hel klinkt. Want niet alleen onze kinderen, ook wij zijn die-hard verslaafd aan onze mobiele telefoon, is het niet?

Nokia met knopjes

Mijn vriend mijmerde het een tijdje geleden hardop. "Ik kan me heel goed voorstellen dat ik ooit op vakantie zo'n oude Nokia met knopjes meeneem. Gewoon even niet bezig zijn met internet." Ik liet een stilte vallen. Die duurde net lang genoeg. "Ja, dan neem ik mijn iPhone wel mee, maar die laat ik dan op de hotelkamer liggen. Dan gebruik ik die alleen in de avond." Blijkbaar had het idee van een volledig schermloze vakantie hem in die tien seconden voldoende naar zijn strot gegrepen om erop terug te komen.

Geen seks, wel telefoon

We nemen massaal - na onze kinderen, de huisdieren en de fotoboeken - onze mobiele telefoons mee uit ons brandende huis. Wij vrouwen verkiezen zelfs een seksloze maand zonder problemen boven een telefoonloze 30 dagen. En dan zijn wij nog van de generatie die beter weet. Wij weten hoe het is om de wereld om je heen te zien, en niet alleen de Instagrampagina van een influencer die met een doosje macarons in haar handen (niet in haar mond!), helemaal stukgestyled in een hippe outfit, omringd door zachtroze kussentjes, dromerig naar de Eiffeltoren kijkt.

Bloederige moordscènes

De Koninklijke familie heeft Nederland in een interview laten weten dat ze het schermloos gaan doen, vakantievieren. Ik heb geprobeerd me er een voorstelling van te maken, wat een soortgelijk plan met mijn twee pubers zou doen. Alles passeerde in een paar seconden mijn geestesoog. Van huilbuien tot bloederige moordscènes. Ik weet nog hoe ze vorig jaar volledig in paniek raakten wanneer ik ze tijdens onze rondreis voor de grap meedeelde dat het volgende hotel geen WiFi had. Serieuze plannen op dit gebied kon ik maar beter niet maken.

Telefoonloze dagen

Ik besloot het eens bij mijn 14-jarige dochter neer te leggen. "Wat zou je ervan vinden als we tijdens de vakantie een paar telefoonloze dagen inlassen?" Je moet zoiets klein beginnen, niet meteen een algeheel verbod instellen. Het bleef stil. Ze keek bedenkelijk. En toen: "Nou, ik kan daar wel inkomen." Ik verslikte me bijna in mijn koffie. Haar beste vriendin had het haar nog gezegd, zei ze: 'En niet alleen op je telefoon kijken hè? Straks mis je alle mooie dingen.' Let wel, we hebben het hier over pubers! #hoop

Werk!

"Ik denk dat jij het er nog het moeilijkst mee gaat hebben, mam," vervolgde ze. Ik wilde meteen in de verdediging schieten. Alsof ik de hele dag op Instagram zit! Of wat zinloos zit te SnapChatten! Werk! Mijn telefoon is 90% werk! Of misschien wel 80%. Ah, misschien wel 50%. Ze had gelijk. Ik zou het er het moeilijkst mee hebben. Als ik in de rij bij de supermarkt sta, 'dood' ik de tijd met Twitter. Die drie minuten wachten is me al teveel…

Net als de Oranjes

We gaan een prachtige reis maken en ik heb me nu voorgenomen deze niet alleen online te beleven. Hoe kan ik genieten van ónze vakantie, als ik alleen maar loer naar de vakanties van anderen? Hoe kan ik ontspannen als ik mijn werkmails blijf checken? En hoe kan ik zorgeloos mijn omgeving in me opnemen als ik mezelf volzuig met nieuwsberichten – die vaak alleen maar narigheid melden? Helemaal offline? Nee, dat doe ik niet, die drie weken. Maar wel een heel stuk minder online dan nu het geval is. In navolging van de Oranjes!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.