Vrouw/Columns & Opinie
1392594222
Columns & Opinie

Bokito-gedrag moet veel vaker aan de kaak gesteld worden

Laten we nou met z'n allen niet denken dat het gedrag van Trump, de 'pussygrijper', in Nederland niet voorkomt. Zo'n twintig jaar reisde ik over de hele wereld met mannen en ik kan verzekeren dat na een paar wijntjes de vreemdste teksten naar boven komen. Natuurlijk niet bij alle mannen. Maar omdat de wijn vaak deed vergeten dat ik er als vrouw bijzat, hoorde ik de ongelooflijkste uitspraken.

Laat ik het maar even op z'n Hollands zeggen: Veel mannen zien vrouwen als lustobject. Ze moet haar mond houden en vooral niet zeuren. In een café kreeg ik eens een discussie met een man die handtastelijk werd. Hij legde me uit dat je als vrouw gewoon heel blij moet zijn als je lastiggevallen wordt. 'Dan ben je namelijk niet lelijk, dus dat is eigenlijk een compliment', zei hij. Over krom denken gesproken.

Respect voor vrouwen

Het valt mij op dat jongere mannen, onder de veertig, veel meer vanzelfsprekend respect voor vrouwen hebben. Blijkbaar werpt een betere opvoeding toch z'n vruchten af. De generatie van Trump is het probleem. Die mannen zijn nog opgevoed met het idee dat zij de macht hebben.

Dat vrouwen niets betekenen. Dat ze oké zijn als seksobject, maar dat ze verder een lichaam zonder verstand zijn. Trump als machtswellusteling. Niet alleen als man, maar ook door z'n geld en nu bovendien de presidentsverkiezingen. Hij denkt alles te kunnen maken, krijgt geen tegenwicht van zijn golddigger. Ze kijkt wel uit.

Ongewenst seksueel gedrag

In Nederland onder makelaars, politici, bankiers, bouwvakkers - kortom leefwerelden waar (nog) niet zo veel vrouwen zijn - is seksistisch gedrag aan de orde van de dag. Natuurlijk maken vrouwen het er ook zelf naar: er zijn teveel vrouwen die zich graag het geld van hun mannen laten aanleunen zonder zelf ook maar iets te presteren. Wordt er daarom gezwegen?

In Nederland hebben jaarlijks alleen al 62.000 kinderen last van ongewenst seksueel gedrag. Slechts 3 op de 10 vrouwen doen aangifte na aanranding of verkrachting. Dit soort Bokito-gedrag moet veel vaker aan de kaak gesteld worden en vooral: vrouwen moeten elkaar daarbij steunen. Maar ja, solidariteit is niet onze sterkste kant.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.