Vrouw/Columns & Opinie
1394319919
Columns & Opinie

'De controle op schoolgaande pubers is veel te heftig'

Kinderen met hun mobiel op de middelbare school

Kinderen met hun mobiel op de middelbare school

Journalist Hester Zitvast schrijft regelmatig over wat haar opvalt in het nieuws. Deze keer het pleidooi van D66 voor meer privacy van scholieren. De meesten hebben een app waarmee hun schoolgaande kind nauwlettend in de gaten kan worden gehouden. Het is prima om een beetje mee te loeren, maar als het aan D66 ligt kan het wel wat minder. En daar ben ik het roerend mee eens!

Kinderen met hun mobiel op de middelbare school

Kinderen met hun mobiel op de middelbare school

Hebben ze een tussenuur? Hoe maakten ze hun toets Frans? Welk huiswerk staat er voor morgen op het programma? En waarom waren ze te laat bij wiskunde? Ik ververste, toen onze oudste brugpieper was, de volg-app Magister soms wel een paar keer per uur.

Verantwoordelijkheid

Met het klamme zweet in mijn handen opende ik de cijferlijst, in de hoop dat er niet weer een onvoldoende bij was gekomen. If so, hing ik meteen aan de lijn met de prangende vraag: "Hoe kan dit nou weer?" Vaak wist hij zelf niet eens dat zijn gemiddelde gekelderd was. Dat neurotische checken doen moeders, pubers hebben wel wat anders aan hun hoofd.

Ik noemde Magister in het begin een zegen. Zonder die app zou ik nooit te weten komen wat er aan huiswerk en cijfers speelde. Inmiddels vraag ik me af of dat meeloeren de hele tijd wel goed voor kinderen is. Want is het niet de bedoeling dat je kinderen steeds meer vrijheid en verantwoordelijkheid geeft? Moet je ze tijdens hun puberteit wel voortdurend in hun nek hijgen?

Tien-minutengesprek

Mijn ouders hebben, voor zover ik het weet, zelden tot nooit een docent van mijn middelbare school gezien of gesproken. Ja, tijdens de diploma-uitreiking Op de school van mijn kinderen worden we regelmatig opgeroepen voor een tien-minutengesprek.

Of een LOC-gesprek (gouden driehoek, leerling/ouder/coach). Daarnaast hebben we de beschikking over alle mailadressen en kunnen we dus zonder problemen een docent 'te pakken krijgen' in geval van nood. En daarnaast is er dus 'meegluursysteem' Magister.

Gezeik van ouders

Wij hielden vroeger een onvoldoende nog wel even onder de pet (vertellen kan altijd nog wel, eerst weer een voldoende scoren opdat het niet zo'n pijn doet). En te laat komen, daar zeiden we ook niets over.

We veegden eens een keer het schoolplein na het achtste uur als we het te bont maakten. Maar na de boze blik van de conciërge hoefden we niet ook nog eens dat gezeik van onze ouders aan te horen.

Zoenen in het fietsenhok

D66-Kamerlid Paul van Meenen werpt in zijn vraag om meer privacy voor kinderen op dat het te laat komen wel door zoenen in de fietsenstalling kan komen. Goed punt! Daar hebben je ouders helemaal niks mee te maken. Je kunt simpelweg niet lekker opgroeien als je ouders zo beklemmend in je aura blijven rondspringen. Je hebt recht op geheimen. En het recht om fouten te maken en die zelf te herstellen.

Die cijfers, die wil je als ouders wel weten natuurlijk. Maar zorg dat een kind het als eerste weet en niet jij via de app. Te laat komen? Brief dat maar aan ouders door als een kind er echt een potje van maakt. Ik hoef niet te weten dat ze incidenteel een keer een (deel van een) les missen.

Troef

En huiswerk? Houd die troef achter de hand. Als het kind het goed doet op school, dan hoeft de agenda niet gedeeld met de ouders. Gaat het minder, dan kun je dat altijd nog in overleg besluiten: "Vanaf nu krijgen papa en mama ook een wachtwoord met toegang tot je huiswerk."

De ietwat overijverige mentrix van mijn dochter heeft mij de afgelopen weken al een paar keer gemaild over te laat of niet ingeleverd werk. En hoewel ik het ergens fijn vind dat ze mij erbij betrekt, denk ik ook: "Zoek het lekker met mijn kind uit!"

Bevoegdheden

Het is dus heel dubbel, maar onder de streep denk ik dat de bemoeienissen de pan uit rijzen. De controle op onze pubers is veel te heftig. Zowel die van school als die van de ouders. Het lijkt wel alsof ze geen misstap meer mogen begaan, maar bedenk wel: als ze 18 zijn, ben je van de ene op de andere dag je bevoegdheden kwijt. Dan moeten ze het zelf doen. En dan horen ze het ook zelf te doen. Bereid ze daar dus een beetje op voor. Hoe? Door je handen er steeds meer vanaf te trekken.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.